Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2015, 18:42
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Straight Outta Compton, Maze Runner či Sinister 2. Kiná ponúknu v septembri mnoho lákavých filmov

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Oscarová sezóna sa blíži, september je za dverami a nás tak čaká prvá spŕška kvalitných a očakávaných snímok, ktoré azda dopadnú lepšie, než tie letné.

Ten august nebol až taký zlý, či? Ale áno, fakt bol len priemerný a nebyť Interstellaru v IMAX-e, pravdepodobne by som z kina tento mesiac nemal nič. Priniesli sme vám recenzie na Fantastic Four, dokument o Amy, Hitmana, Griswoldovcov, Man From Uncle, Selfless, no a v neposlednom rade Inside Out, ktoré ale veľmi do augusta rátať nemôžeme, keďže celosvetová premiéra započala už v júni. Nebyť spomínanej Pixarovky a nového filmu Guya Ritchieho, šlo by o jeden z najslabších augustov vôbec. Takto sme to ale nejak vydržali a už sa môžeme tešiť na september. Čo nás v ňom teda čaká?

1. American Ultra/Ofajč - 3. 9. 
Nepýtajte sa ma na preklad, skutočne neviem a radšej ani nechcem vedieť, ako sa k nemu dopracovalo. O tejto snímke sme vás už párkrát informovali, a to prostredníctvom trailerov, ktoré sľubovali štipľavú akčnú zábavu. Režíroval Nima Nourizadeh, ktorého prácu poznáme najmä vďaka jeho debutu Projekt X. Ten uchvátil najmä slovenskú a českú mládež do 15 rokov. O scenár sa zase postaral Max Landis (Kronika), takže isté očakávania tu boli. Dej hovorí o tom, ako sa americká vláda už od 50. rokov snaží tajne vycvičiť geniálnych zabijakov, pričom ich môžu kedykoľvek aktivovať zo „spánku“. To sa aj stane, a tak sa Mike (Eisenberg), ktorý žije v malom mestečku spolu s priateľkou Phoebe (Stewart), musí zmieriť s tým, že ho dobehla minulosť. Niečo sa ale pokazí a spiaci vrah nefunguje tak, ako by mal. Prvé recenzie ale film príliš nevyzdvihujú.


2. Kuriér: Reštart - 3. 9.
Už samotný názov napovedá, o čo pôjde. Kuriér sa dočká reštartu, kedy rolu po Jasonovi Stathamovi prevezme nevýrazný Ed Skrein, ktorý neoplýva ani štipkou Stathamovej charizmy. Nie nadarmo sú tzv. Stathamovky stále obľúbené, rovnako, ako boli svojho času Van Dammeovky či Segalovky. Niektorí herci to majú v sebe a môžu točiť svoje akčné béčka do smrti. Ed Skrein medzi nich ale nepatrí a o Kuriéra je azda minimálny, ak vôbec nejaký záujem. Scenár napísal opäť Luc Besson a réžiu si na starosť zobral Camille Delamarre (Brick Mansion). Ak vyhľadávate akčné béčko, Kuriér bude asi pre vás. Rozhodne by som šiel radšej na neho, ako na nového Hitmana. 


3. Sinister 2 - 10. 9.
A jednotku si videl? Vraj je skvelá. Nuž, v tomto ti neporadím, horory ma obchádzajú na kilometre, no už teraz z prvotných recenzií vieme, že sequel sa nepodaril ani zďaleka tak, ako jednotka. Iste, znova sa dočkáte lacných ľakačiek, ťahavej atmosféry, tmy a strašidelného soundtracku, nie som si ale istý, čo viac táto snímka dokáže ponúknuť (a vlastne 90% hororovej tvorby Hollywoodu posledných rokov). Ak vám ale stačí báť sa a párkrát sa vyľakať, určite si na Sinister zájdite, nič lepšie zo žánru vás v septembri nečaká. 


4. Koza - 10. 9.
Dráma o živote Petra Baláža, respektíve jeho živote na dne. Slovenský olympionik z Atlanty dopadol ako väčšina úspešných boxerov a niekdajších slovenských reprezentantov. Skončil na dne, sám, predávajúc šrot, aby v zime mal čím kúriť a dať čo do úst. Ivan Ostrochovský sa podujal natočiť s ním film o tom, ako sa snaží vrátiť do ringu a získať aspoň nejaké peniaze pre seba a svoju rodinu. Kozu som videl pred pár mesiacmi, a ak vám nechutia sterilné drámy o ťažkých životných podmienkach, pre ktoré je aj 75-minútová stopáž dlhá, pokojne sa tomuto počinu vyhnite. 


5. Straight Outta Compton - 17. 9.
Príťažlivé tržby, pozitívne recenzie a veľký ohlas zrejme prinútil aj našich distribútorov zaradiť Straight Outta Compton do slovenských kín. Vyše dvojhodinová životopisná dráma o zrode a páde N. W. A. uchvátila mnoho ľudí a vy sa už teraz môžete tešiť na našu recenziu. Režíroval F. Gary Gray, ktorý naposledy natočil Ctihodného občana, a to je už slušných 6 rokov. Produkčne film zastrešili aj Ice Cube a Dr. Dre, herci sú údajne skvelí, rovnako ako samotný film, no a synopsu vám snáď opisovať netreba. Pustite si radšej trailer a bookujte lístky do kina. 

6. Muno: Strážca Mesiaca - 17. 9.
Malý faun Mune bol menovaný strážcom mesiaca, ale keďže má málo skúseností, spôsobí nehodu, ktorá ohrozí nielen Mesiac, ale i Slnko. Aby napravil svoju chybu, musí sa spolu so svojim priateľmi postaviť nebezpečnému Titánovi a vrátiť nebeským telesám ich miesto na oblohe. Takto znie synopsa nového francúzskeho animáku, ktorý bude vhodnou voľbou pre tých najmenších, keďže inej rozprávky sa v septembri nedočkajú. 


7. Maze Runner: Scorch Trials/Labyrint: Zhorenisko - 17. 9.
Myslím, že budem hovoriť za väčšinu redakcie, keď napíšem, že na dvojku Maze Runner sa tešíme oveľa viac, než na zakončenie Hunger Games. Otravnejšie postavy som skutočne v žiadnej ságe ešte nevidel, dokonca asi ani v Twilighte. Po tom, ako Thomas (Dylan O'Brien - The Internship) a spol. prežili smrtiace bludisko, boli presvedčení, že sú konečne v bezpečí. To však netušili, že sa tajomná organizácia W.C.K.D. ešte len rozbieha a pripravuje pre našich protagonistov fázu s poradovým číslom 2. Keď chce hlavná skupina zostať na žive, musí do dvoch týždňov prekonať najviac zdevastovanú a spálenú časť sveta, ktorá je plná nebezpečenstva a prekážok. Do režisérskeho kresla sa po jednotke vrátil Wes Ball. 

8. Intern/Stážista - 24. 9.
The Intern hovorí o 70-ročnom vdovcovi Benovi (Robert De Niro), ktorý sa nehodlá vzdať života a rozhodne sa využiť príležitosť stať sa Senior Intern (stážistom) na pozícii asistenta zakladateľky módnej webstránky. Tú vybudovala Jules Ostin (Anne Hathaway), ktorá má vo svojom živote niekoľko problémov. Práve s nimi jej vie Ben pomôcť a z obyčajného zamestnanca sa tak stáva jej najlepší priateľ. Čakajte teda niekoľko vekových narážok, vtipné scény zakladujúce sa práve na generačných rozdieloch, ale aj dojemné či úsmevné sekvencie, ktoré už dostatočne vykreslil prvý trailer. V ňom sa prakticky Ben celý čas snaží skladať Jules rôzne komplimenty, no nemusíme sa báť, že by z toho vznikla láska, teda, aspoň dúfam. 

9. Everest - 24. 9.
Gyllenhaalovi ide karta. Jeden z najvyhľadávanejších a najtalentovanejších hercov súčasnosti sa teší ako veľkej obľube divákov, tak logicky i režisérov. Po skvelom Southpaw dorazí do kín ďalšia dráma v jeho podaní, tentokrát s názvom Everest. Príbeh bude sledovať dve rôzne expedície, ktoré sa rozhodnú vystúpiť na najvyšší vrchol sveta. Keď sa však horou preženie jedna z najkrutejších snehových búrok, aká kedy Everest postihla, skupiny budú nútené zájsť oveľa ďalej, ako za svoje hranice. Horolezci musia čeliť zdanlivo neprekonateľným prekážkam, kvôli ktorým sa ich celoživotná posadnutosť mení na boj o prežitie. Každý jeden nádych je obrovským darom. Na scenári sa podieľali hlavne Simon Beaufoy (127 Hours, Slumdog Millionaire) a William Nicholson (Gladiator). Snímka ponúkne bohaté herecké obsadenie a dúfame, že aj kvalitný zážitok. Možno by nebol odveci ani to IMAX premietanie. Trailery v každom prípade sľubujú skvelú „podívanú“.


10. IMAX dokumenty - 27. 9. 
Cesta do vesmíru, chladných vôd Južného Pacificku a na Madagaskar. Tieto tri dokumentárne snímky sme vám predstavili už tu, takže ak o ne máte záujem, hor sa do IMAX-u v bratislavskom Cinemaxe. Všetky tri filmy sa premietajú až do utorka, rovnako ako Interstellar, ktorý jednoducho v tomto formáte musíte zažiť. 

Okrem týchto snímok uvidíme ale aj množstvo iných. Niekoho možno poteší komédia Uletená Parížanka, dráma Úžasný Boccaccio, česká krimi Gangster Ka, česko-slovenský dokumentárny film Očami fotografky či znovuuvedenie Klubu Bitkárov do vybraných kín. Na čo zájdete vy?

Späť
Zdieľať
Diskusia