Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2015, 16:04
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Ubehlo dlhých 10 rokov, kedy sme sa lúčili s ďalekou galaxiou, v ktorých sa odohrali osudy Luka, Anakina, Obi-Wana a mnohých iných.

The Force is strong in my family. My Father has it. I have it. My sister has it... You have that power too?

Tento rozhovor je vám možno známy. Až na ten koniec, ktorý bol pridaný do nádherného teaser traileru pre The Force Awakens.

Dnes sa ale nebudeme baviť o VII. epizóde, o ktorej stále nič poriadne nevieme. Pri príležitosti jej decembrovej premiéry som sa ale už dlho pripravoval na opätovné zhliadnutie celej ságy. Plánoval som si to rozložiť na celý týždeň. Začal som v sobotu večer, no a v nedeľu v noci som už aj skončil. Asi som si veľmi veril, keď som si myslel, že ma najkultovejší príbeh boja dobra so zlom a nádeje na záchranu nevtiahne a nepustí len kvôli tomu, že ho vidím po x-týkrát. Aj kvôli tomu som sa rozhodol, že práve Star Wars budú filmom/ságou, ktorá započne nový seriál z dielne filmkultu. Keď vidíme, ako nám niekto radí pozrieť si Shawshank, Dark Knighta alebo Krstného otca, máme chuť sa mu vysmiať. O týchto snímkach predsa vie každý a už len málokto ich nevidel. My vám o nich ale nebudeme rozprávať ako o niečom, čo by ste si mali pozrieť, lebo je to „cool“. My týmto generačným udalostiam vzdáme hold a budeme sa rozprávať aj o tom, čo pre filmový svet znamenali. 

Písal sa rok 1977, kedy mastermind George Lucas prišiel so Star Wars, celkom neznámym sci-fi projektom, o ktorom sa toho až tak veľa nenapísalo. Hneď po premiére sa však z Hviezdnych vojen stala kultová záležitosť a celý svet padol pritom na kolená. Kto je George Lucas, čo je Lucasfilm, kde dopekla je tá ďaleká galaxia, v ktorej si Han Solo lieta s Chewbaccom v Millenium Falcone? Všetci sme boli prvýkrát prekvapení, keď sme ju so slzami v očiach nevedeli nájsť v Mliečnej sústave (viem, tiež je to galaxia, nechytajte ma za slovíčka). Nakoniec, je to asi aj dobre, naša hrdá Slovač nedokáže prekusnúť ani pár černochov. Čo by sa potom asi stalo, keby ku nám migrovala čierna rasa Kalastianov?

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars


Viac ako 9 rokov trvalo, než dokázal Lucas priniesť svoje nápady na plátna kín. Šlo pritom o obrovský úspech, ako kasový, tak aj fanúšikovský a kritický. A New Hope získalo 5 Oscarov a predurčilo Lucasovi veľké bohatstvo a slávu, no a navždy zmenilo aj žáner sci-fi. Postarali sa o to herci, John Williams, ktorý zložil ikonický soundtrack ako k pôvodnej, tak aj novej trilógii (a som veľmi zvedavý, čo nám doručí tentokrát), no najmä čarovný svet plný mimozemských rás, vlastných pravidiel, nebezpečných gangstrov, nájomných lovcov, Sithov, Jediov a celých galaktických spoločností, ktorých bolo viac než našich poctivých VÚC-čiek.

Čo sme na pôvodnej trilógii tak milovali a prečo bola omnoho lepšia, než to, čo nasledovalo v čase druhého milénia? Prvé tri (teda posledné tri) epizódy mali okrem iného aj veľkú výhodu. Priniesli niečo, čo tu predtým ešte nebolo. Lucas a spol. nás zobrali na neznáme planéty, ukázali neznáme mimozemské rasy, na ktoré sme sa vedeli dívať aj niekoľko minút v kuse, keďže to bolo niečo nové. Dnes nás už Star Trek ani Force Awakens asi neočaria ani v prípade, že by predstavili celkom nové rasy. Ani Star Trek v tom období ale nedisponoval skvelými špeciálnymi trikmi, ktorých bola pôvodná trilógia preplnená. Nakoniec, hovoríme tu o Lucasfilm, kde sa technológie posúvali vpred míľovými krokmi. Vesmírne boje či bitka na planéte Hoth boli niečím skutočne čarovným, nad čím nám padá sánka aj viac než 30 rokov po premiére. Skutočné čaro však tkvelo v príbehu dobra so zlom, o nádeji ľudí na slobodný život, o neprekonateľnej atmosfére, o mrazivých scénach, ktorým stačila prítomnosť Vadera či hocijakého svetelného meča.

Pôvodná trilógia bola taktiež miestami surová, nezameriavala sa toľko na politiku a aj romantické scény pridali kúsok humoru, nech nevyznejú popri záchrane galaxie tak hlucho. Záporáci boli živší, boli sympatickejší a hlavne boli oveľa viac cool. Šiel z nich strach, rovnako ako z každej hrozby, ktorá na našich hrdinov číhala, narozdiel od prequelovej trilógie. Vďaka tomu, že sa Lucas rozhodol najprv natočiť posledné tri epizódy, a až potom prvé tri (prvotný koncept bol ale úplne iný, o tom snáď ale niekedy inokedy), technológia bola vyspelejšie práve v epizódach I-III, čo v konečnom dôsledku tak trochu brnkalo na struny logiky. Taktiež sme vedeli, kto to prežije a kto nie, takže sa vytratilo dosť napätia a možnosť šokovať diváka zvratmi. Lucas nešikovne odhalil aj Palpatina ako Lorda Sithov už hneď v prvom zábere v kapucni, no a zabudnúť nemôžeme ani na úmrtia, ktoré boli v epizódach IV-VI oveľa emotívnejšie.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars

Lucas teda priniesol pod záštitou Warner Bros. prvý film z plánovanej hexalógie o nádeji, živote, smrti a niekoľkých kapitolách a ľudských dobrodružstvách boja dobra so zlom. Pôvodná trilógia (vedeli ste, že Warner odklepol ďalšie časti až po úspechu filmu zvanom Star Wars? Aj číslovanie epizód tuším prišlo až s Return of the Jedi) zmenila žáner sci-fi, pobláznila milióny ľudí a naplnila kiná. Každého lákal ten neuveriteľne atraktívny s napínavou, až smrteľnou, no zároveň čarovnou atmosférou nabitý svet. Po mnohých rokoch sa ale ukázalo, že Lucas „len“ vytvoril univerzum, postavy, pravidlá fyziky a tak ďalej a tak ďalej. To, čo sme videli v Empire Strikes Back a Return of the Jedi, bolo už dielo scenáristov a iných ľudí pracujúcich nielen na scenári, ktorí sú ale častokrát opomenutí. Lucas urobil veľmi dobre, keď aj réžiu zveril do rúk zručnejším a talentovanejším remeselníkom, teda až pokým neprišiel čas urobiť prequelovú trilógiu. 


V tej dobe už jeho meno vážilo viac a nikto sa s ním nechcel dať do krížiku. Neradil mu Spielberg, neradil mu ani Martin Scorsese a nik z ľudí, ktorí pracovali na atmosfére, dialógoch, réžii a práci s postavami, no a v neposlednom rade na scenári. Všetky tieto aspekty boli totiž v prequelovej trilógii kritické pre výslednú kvalitu. Ak hovoríme o The Phantom Menace, môžeme film ako taký pokojne označiť ako za dobrý. Ak však hovoríme ako o ďalšej Star Wars snímke po dlhej dobe, môžeme zase spomínať aj prídavné meno: detská. Za to údajne môže aj fakt, že počas pred-produkcie a produkcie bol Lucas izolovaný od sveta, po rozvode a tráviac všetok svoj voľný čas so svojimi deťmi a ich kamarátmi. Nazvať Skrytú hrozbu infantilnou je ale miestami až príliš, no dejová línia a jej odbočky nemajú so svetom Star Wars ako takým skutočne veľa spoločného, o atmosfére a napätí ani nehovoriac. Okrem slabého scenára a dialógov sme ale dostali, a to v celej novej trilógii, množstvo nevysvetlených bodov a scén, kedy logika šla bokom a chytali sme sa za hlavy. O Jar Jarovi dúfam začínať ani nemusím. Nenúťte ma.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars

Nie je to ani tak absenciou lásky k materiálu, ako skôr nedostatočnými režisérskymi a scenáristickými schopnosťami. Remeselne na to Lucas jednoducho nemal, aj keď môžeme byť radi, že to nedopadlo horšie. Rozhodne nemôžeme o jednotke či prequelovej trilógii všeobecne hovoriť ako o zbytočnej či zlej. Nebyť tých úžasných trikov a súboja s Darth Maulom (prosím spin-off, prosím spin-off, určite ho chcem viac, než ten s Boba Fettom, skutočne nechápem dôvod jeho preceňovania. Ale to bude asi tým, že som nečítal komiksy), pravdepodobne by sa ale na prvú epizódu pľulo dodnes.

Druhá a tretia však už boli celkom iného kalibru, ponúkli skvelé súboje a vylepšili sa azda v každom aspekte, no aj tak môžeme o prequelovej trilógii ako o regulérnom príbehu, hodnom prívlastku pokračovania či akéhosi odkazu, respektíve pocty pôvodnej trilógii, asi len diskutovať. Mnohých dostali práve scény, ktoré boli konečne možné natočiť vďaka pokročilým technológiám, no aj takým súbojom so svetelnými mečmi jednoducho chýbali emócie, potrebné napätie a moment úžasu. Zo Star Wars sa vytratilo, respektíve ubudlo to najpodstatnejšie, ale mimo to sa Lucasovi, ktorý si nešťastne zobral na plecia v pozícii režiséra všetky tri nové epizódy, podarilo priniesť pár neprekonateľných súbojov, trikových sekvencií, akcie a okamihov, na ktoré nikdy nezabudneme. Hovorím najmä o takých okamihoch, akým bol bezpochyby prvý Vaderov nádych (viem, Vaderom bol skôr, ale určite ma chápete), pri ktorom mám zimomriavky vždy, keď ho uvidím, teda, skôr počujem, a to dokonca aj na Youtube. V kine to bolo niečo neuveriteľné.

Inými slovami, môžete na romanticko-detskú a logiku absentujúcu prequelovú trilógiu kydať, no radiť medzi slabé Star Wars filmy aj Epizódu III je pre mňa nemysliteľné. Spojovací článok medzi Anakinom-Vaderom a Lukeom bol skvelý, aj keď uponáhľaný, plný emócií, skvelých súbojov a hercov či veľkolepých scén. Oveľa lepšie by prequelová trilógia fungovala, keby sa prvé dve epizódy skĺbili a v strižni by mali asi tak dvojnásobok práce. To už ale nezmeníme a po vojne je každý generál. Len si skúste predstaviť, že by ste pred LucasArts po ohlásení prequelovej trilógie ozlomkrky kričali, že chcete miesto trilógie filmy dva.

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars


Star Wars sú kultovou ságou, kultovou značkou, ktorú si Disney nemôže dovoliť sprzniť (aj tak všetci vieme, že sa tak pravdepodobne stane). My ale budeme dúfať, že aspoň hlavné filmy splnia naše očakávania a prinesú nám to, čo nám prequelová trilógia priniesť nemohla. Ja Abramsovi verím ako málokto, no a s potvrdením od kaskadéra pre Kyla Rena, teda pre Adama Drivera, že lightsabery budú v The Force Awakens hrať veľkú úlohu, sa už nového dielu nemôžem dočkať. Či už je to široká galaxia, svetelné meče, ikonický soundtrack, Vader, prekliate Skywalerkovcov, vesmírne bitky, neprekonateľné atmosféra, mrazivé napätie, sympatické postavy, záhadný svet a množstvo ďalšieho, každý z nás si proste našiel niečo „svoje“, vďaka čomu zarazí kopačku na solár komukoľvek, kto v jeho prítomnosti značku pošliape. V prípade, že si tieto riadky stále číta niekto, kto Star Wars ešte neokúsil, je mi ho veľmi ľúto. A vôbec nie urážlivo či sarkasticky. Star Wars je jednoducho oveľa väčšie, než slová z môjho chabého slovníku dokážu opísať. Aj preto nepoznám nikoho, kto by túto frančízu nemiloval, a aj preto sa ľudia nedelia na tých, ktorým sa SW páčia a tých, ktorým nie. Na planéte Zem sú len takí, ktorým sa páči a takí, ktorí ságu ešte nevideli. A som veľmi rád, že už tento rok je opäť rokom, kedy sa Sila prebúdza. 

Kultoviny, ktoré musíte vidieť: Sága Star Wars


PS: Christensen nebol až taký zlý Anakin. Mal slabšie momenty, mal skvelé momenty, no viac ho zradil scenár, než jeho herecké limity a schopnosti, i keď, rozhodne tu castingové oddelenie šľapilo vedľa. Premenu Anakina na Vadera zvládol ale oveľa lepšie bez slov, než so slovami, a to je vec, o ktorej ma nepresvedčí asi nik. Škoda, že nezahral v Epizóde II tak, ako v III.


A nezabúdajte, Han Solo sa vráti! A že ho milujete? On to vie! 

Anketa:
Najlepší Star Wars diel?
Epizóda I
Epizóda II
Epizóda III
Epizóda IV
Epizóda V
Epizóda VI
Epizóda I
9 %
106 Hlasov
Epizóda II
6 %
68 Hlasov
Epizóda III
36 %
428 Hlasov
Epizóda IV
12 %
144 Hlasov
Epizóda V
20 %
238 Hlasov
Epizóda VI
17 %
199 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia