Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2015, 20:58
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

REFRESHER ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Projekt ambiciózneho študenta košickej univerzity zaznamenal veľký úspech aj za veľkou mlákou.

Ambiciózni a šikovní Slováci v zahraničí, doma a všade kam sa pozrieme. Veľmi nás teší, keď vidíme našich rodákov ako prostredníctvom svojich inovatívnych projektov reprezentujú našu krajinu aj v iných častiach sveta, no v konečnom dôsledku našli svoje pôsobisko na Slovensku. Ešte viac nás teší, keď sú títo ľudia ochotní poskytnúť inšpiráciu a porozprávať sa s nami o svojej práci, prípadne nám prezradiť, ako to celé funguje. Výnimkou nie je ani Pavol, ktorý sa spolu so svojim tímom zameriava na dizajn interiéru a exteriéru domov, bytov či kancelárií. Vo svojom štúdiu zároveň využívajú tak trochu futuristické metódy a virtuálnu realitu. Ak sme ťa v úvode dostatočne naladili, určite nevynechaj celý rozhovor s hlavou celého nápadu.


V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

Čau, na začiatok by si sa nám mohol v krátkosti predstaviť, teda kto si, odkiaľ pochádzaš a čo robíš?

Ahoj, volám sa Pavol Kaleja a mám dve hlavné polia svojej pôsobnosti. Som doktorandom na Technickej univerzite v Košiciach, resp. na Stavebnej fakulte v Košiciach kde sa venujem nástrojom virtuálnej reality v oblasti moderných metód výstavby. Zároveň som spoluzakladateľ projekčného štúdia Vizualizačky.sk kde sa venujeme projektovaniu pozemných stavieb, dizajnovaniu interiérov, tvorbe 3D vizualizácií a rozpočtovaniu stavieb. Pôsobím v Košiciach kde som sa aj narodil.

Ako študent technickej univerzity si prišiel s prevratým nápadom. Prezraď nám o ňom viac.

Určite by som to nenazýval prevratným nápadom :). Základnou myšlienkou je využívanie moderných metód spracovania virtuálnej reality v stavebníctve a architektúre.  Sme jedno z mála projekčných štúdií (ak na Slovensku vôbec ešte iné je), ktoré v procese projekcie a prípravy stavby využíva technológie ako dynamické vizualizácie, Oculus Rift, Kinect a podobne. Náš zákazník ma teda možnosť prechádzať sa s nami po budúcom objekte a dokonca ho aj upravovať. Tiež sa venujeme vývoju softvérovej podpory tvorby dynamických vizualizácií (teda vizualizácií, kde sa vieme po objektoch prechádzať a upravovať ich v prostredí virtuálnej reality) pre projektantov a architektov, ktorí chcú túto technológiu využívať ale nemajú kapacity na jej zvládnutie. Táto naša softvérová podpora im umožní tieto technológie používať online z nášho webu. Venujeme sa tiež skenovacím technológiám (či už skenovanie interiérov alebo exteriérov) a v neposlednom rade aktuálne začíname spracovávať koncept na spustenie realizácie stavieb na báze modulárnej výstavby.

 

Kam siahajú jeho počiatky a ako vlastne vznikol?

Začiatky sa začali formovať počas štúdia na inžinierskom stupni kde som s dvoma spolužiakmi (v súčasnosti zakladateľmi firmy) začal pracovať v oblasti tvorby 3D vizualizácií pre projektantov, architektov a dizajnérov, ktorí ich spracovať nevedeli a sami videli po nich veľký dopyt. Takto sme sa stretli s mnohými architektmi napríklad zo Slovenska, Česka či Rakúska a pri spolupráci s nimi sme vnímali ich problémy hlavne v komunikácii so zákazníkom, kde často nepomohla ani vizualizácia. Začal som sa teda venovať štúdiu modernejšie zobrazovacie metódy prezentovania projektu zákazníkovi. Dostal som sa teda štúdiu technológií virtuálnej reality, ktorá zhodou okolností prežíva dnes obrovský boom. Tieto technológie budú v budúcnosti všade okolo nás a úplne zmenia proces projektovania a výstavby.

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)
V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

Popíš nám bližšie, ako ste sa od myšlienky dostali až k finálnemu projekčnému štúdiu?

Počas toho ako sme formovali myšlienky (samozrejme ich formujeme do dnes) sme sa zúčastňovali rôznych súťaži ako StartUp Weekend, Tatra banka-Business Idea, Innovation Competition alebo súťaži na Technickej univerzite v Košiciach, kde sme mali možnosť vypočuť si názory iných mladých podnikateľov alebo starších skúsenejších mentorov, čo veľmi urýchlilo celý proces. Dokonca sa nám podarilo aj väčšinu súťaží vyhrať čo nás podporilo aj po materiálnej stránke. Aj vďaka tomu sa náš tím postupne začal rozrastať a my sme tak vedeli pokryť stále väčší záber v rámci ponúkaných služieb.

 

A čo ma čaká, keď k vám prídem? Stačí, že mám približnú predstavu a poviem vám, čo by som chcel a vy ma za pár minút prevediete budúcim príbytkom, alebo je to o čosi zložitejšie?

Keď k nám prídeš spracujeme prvú štúdiu založenú na tvojich predstavách a našich skúsenostiach. Túto štúdiu ale s tebou vymodelujeme, nebudeme komunikovať cez skice a výkresy keďže mnohým ľudom tieto podklady nič nepovedia. Následne sa vieme v tomto domčeku (či bytovom dome alebo kancelárskych priestoroch a pod.) prechádzať a ty tak dokážeš lepšie vnímať celý priestor, a teda aké sú miestnosti veľké, ako sú presvetlené a samozrejme interiér vieme rovno zariadiť nábytkom čo často ovplyvní celý koncept.

Máš okolo seba tím ľudí, ktorý ti pomáha/l?

Začali sme traja a postupne sa rozrastáme. V  súčasnosti sa okolo skupiny Vizualizačky.sk pohybuje 10 ľudí. Sú to projektanti, dizajnéri a programátori. Podstatných ľudí, ktorí podporili náš projekt mentorsky, je však veľa, či už z podnikateľskej alebo univerzitnej oblasti.

Metódu, ktorú používate, by sme mohli označiť za tak trochu futuristickú, teda minimálne na Slovensku. Dá sa ale predpokladať ešte ďalší vývoj z vašej strany?

Sú to moderné metódy aj vo svete a aj vďaka Stavebnej fakulte v Košiciach sa môžeme podieľať na ich vývoji. Ako doktorand sa venujem vývoju týchto myšlienok a metód pričom cez našu firmu ich viem rýchlo otestovať v praxi. Aktívne sa teda podieľame aj na vývoji týchto všade vo svete moderných technológií. Prezentoval som našu firmu vo Washingtone DC a ľudia tam sú podobné nadšení z týchto technológii ako u nás.

 

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

Pomohla ti pri tvorbe projektu aj škola? Ako?

Určite áno a veľmi. Z Technickej univerzity a samotnej Stavebnej fakulty v Košiciach máme obrovskú podporu. Sme členmi Startup Centra TUKE, a teda máme zabezpečené kancelárske aj technické vybavenie. Na Ústave technológie a manažmentu v stavebníctve kde pôsobím ako denný doktorand mám mentorskú podporu od vedúcej pracoviska prof. Ing. Márii Kozlovskej. Osobne si myslím, že škola zohrala jednu z kľúčových úloh pri našom úspechu.

Najar si Slovensko reprezentoval na súťaži študentských podnikateľov vo Washingtone na svetovom finále, čo je veľký úspech. Ako si dopadol?

Bola to úžasná skúsenosť. Stretol som mladých podnikateľov z celého sveta, pričom sme ostali v kontakte. Môžem povedať, že mám kamarátov v 40 krajinách sveta :). Rozprávali sme sa o živote v rôznych krajinách a samozrejme aj o podnikateľskom prostredí v nich. Mnohí z finalistov ma inšpirovali zaujímavými podnikateľskými myšlienkami a prístupmi. Veľa času sme trávili rozhovormi s podnikateľmi v rôznych oblastiach, odniesol som si veľmi veľa. Do úplného finále postúpili piati finalisti, ale tam bolo miesto už len pre firmy s miliónovými obratmi :) Hodnotím to celé na výbornú. Boli sme ubytovaní v Capitol Hilton hoteli pár metrov od Bieleho domu, postarali sa o nás kráľovsky.

A čo konkurencia? Pozdávali sa ti aj nápady kolegov, o ktorých možno budeme počuť v budúcnosti? Môžeš byť konkrétny.

Zaujímavé bolo, že žiadny finalista nepodnikal v oblasti môjho pôsobenia. Mojej oblasti najbližšie bol finalista z Afriky, ktorý realizuje domy z bambusu. Zaujímavá bola tiež obrovská škála rôznych oblastí podnikania finalistov a dokonca neviem či sa tam vôbec stretli dvaja podnikatelia, ktorí podnikajú v rovnakej oblasti.

Pre bližšiu predstavu o tom, ako celé sedenie prebieha, odporúčame pozrieť si práve toto video.

Aké sú reakcie ľudí, ktorí si od vás nechajú naprojektovať napríklad dom, sú ohromení?

Určite áno. Je to radikálny rozdiel vo filozofii projektovania stavieb a práve toto je budúcnosť stavebníctva na Slovensku a všade vo svete. Virtuálna realita a hologramy ovládnu aj stavebníctvo a architektúru.

S akou najbizarnejšiou požiadavkou si sa stretol?

Bola to požiadavka zákazníka, ktorý požadoval v navrhovanom projekte (resp. vo virtuálnom modely po ktorom sa prechádzal) rôzne erotické úpravy a doplnky, ale to by sme hovorili už o inom projekte :)

Objavil si sa aj v prestížnom časopise Forbes, aký to bol pocit?

Bol to úplne úžasný pocit. Práve tieto momenty ma ženú vpred a vidím, že tá snaha, ktorú vynakladáme, má zmysel a neustále sa posúvam ďalej a ďalej ja a aj celý tím. Samozrejme bol úžasný pocit vidieť hrdých rodičov a šťastnú starú mamu :)

Máš pocit, že študenti vysokých škôl sú príliš leniví na to, aby tvorili vlastné projekty?

V súčasnosti už funguje niekoľko organizácií u nás v Košiciach aj v iných mestách, ktoré dávajú šancu mladým ľuďom zapojiť sa do rôznych projektov. Možno by som nehovoril o lenivosti, ale o pohodlnosti. Niektorých ľudí dotlačí život k tomu, aby na sebe pracovali a niečo dosiahli lebo nemajú inú možnosť, prípadne majú vnútornú potrebu byť naozaj niekto. Zase je tu skupina (tá trvalo neudržateľná), za ktorú "špinavú" robotu odpracovali rodičia a oni nemajú potrebu sa namáhať alebo robiť viac ako od nich škola požaduje. Veď načo by aj, stačí im odsedieť si čas v škole, sadnúť do otcovho bavoráka a ísť sa niekde baviť s podobnou sortou.  Je to skupina, kde sa ľudia len cítia byť niekým. Je to smutné, ale to pohodlie z nich robí pre spoločnosť nepotrebných ľudí.  

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

Ako pomohla škola tebe?

Škola ma naučila učiť sa a toto je základná vec, ktorú by si každý študent mal zo školy odniesť. Nikto nevie všetko, ale musím vedieť kde informácie, ktoré aktuálne potrebujem. Škola ma naučila pracovať a učiť systematicky, pracovať s literatúrou a pracovať s kvantom informácií, ktoré sú dnes úplne všade. Je mi veľmi smiešne z toho keď počúvam ľudí hovoriť o tom, aká je škola nepodstatná a nepotrebná a na stolíku im leží kniha s titulom niečo ako "Ako sa stať bohatým", "Ako byť milionár a nepracovať", "Bohatý a chudobný členovia rodiny" a podobné hlúposti. Vzdelávam sa na akademickej úrovni, čítam odbornú literatúru od vzdelaných ľudí, ale nie príbehy špekulantov. To je asi veľký rozdiel vo filozofii môjho podnikania ako človeka ktorý sa snaží inovovať, od podnikania ľudí, ktorí chcú len zarobiť peniaze. Ideálnym prostredím na inovácie je akademická pôda.

Máš aj nejaké plány do budúcnosti, o ktorých by si nám mohol prezradiť viac?

Určite by som chcel ďalej pôsobiť v akademickom prostredí a zároveň tvrdo pracovať na rozvoji našej firmy. Svoje podnikateľské aktivity smerujem len do oblasti, v ktorej som odborne vzdelaný a ďalej sa v nej odborne vzdelávam. Vzhľadom na to, že stavebníctvo je široká oblasť, mám možnosť zapojiť sa do rôznych nových projektov alebo nové projekty spustiť. Plánov mám samozrejme veľa, takže nudiť sa nebudem :)

Ďakujeme za rozhovor, na záver ešte priestor pre teba na pár slov čitateľom REFRESHER.sk.

Ďakujem za príležitosť zapojiť sa rozhovorom do tohto úspešného lifestyleového portálu, ktorý sám pravidelne sledujem. Čitateľom prajem samozrejme pevnú vôľu a odhodlanie plniť si sny. Treba však dať pozor, či tieto sny majú aj inú ako materiálnu hodnotu. Ešte raz ďakujem.

V slovenskom dizajnérskom štúdiu sa môžete po svojom vysnívanom dome prechádzať ešte pred jeho realizáciou (Rozhovor)

A za pár inšpiratívnych slov ďakujeme určite aj my. Skvelej partii z vizualizačky.sk držíme palce v ďalšom pôsobení a dúfame, že o nich budeme ešte veľa počuť. Zároveň opäť platí, že ak budete mať otázku, ktorú sme v rozhovore vynechali, neváhajte sa opýtať v komentároch. Odpoveď vám určite sprostredkujeme. Do pozornosti dávam aj facebookovú stránku štúdia, kde nájdeš okrem iného aj množstvo už vytvorených návrhov domov. Teraz sa už ale musíme rozlúčiť. V prípade, že poznáte šikovných Slovákov aj vy, neváhajte nám napísať na [email protected]. Dovidenia!

Späť
Zdieľať
Diskusia