Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2015, 11:51
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Dielo amerického surrealistického maliara bolo vydražené za 46,5 milióna dolárov

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Dvojmetrový obraz dvoch farebných obdĺžnikov našiel svojho druhého majiteľa.

Mark Rothko je vo svete pomerne známy americký maliar ruského pôvodu s naozaj jedinečným rukopisom. V jeho tvorbe prevláda expresionizmus a aj keď sa sám nerád nechával začleňovať do osobitého štýlu, skoro všetky jeho diela sú označované za abstraktné, čo môžete posúdiť aj sami. Často je považovaný za priekopníka v maliarstve farebných plôch bez akýchkoľvek symbolov. Počas vývoja svojej tvorby si prešiel napríklad aj surrealizmom, čo poznačilo aj jeho obrazy. Aj po umelcovej samovražde, od ktorej ubehlo už 45 rokov, sa stále jeho výtvory predávajú za viac než horibilné sumy nepredstaviteľné pre bežného smrteľníka. 

Celosvetovo najstaršia a najväčšia medzinárodná aukčná firma Sotheby's predala ďalší obraz tejto nepochopenej osobnosti. Tentokrát ide o maľbu s názvom Untitled(Yellow and Blue) a rozmermi 2,42 x 1,86. Jej dokončenie sa odhaduje na rok 1954. Ešte pred samotným začiatkom aukcie bola jej cena odhadovaná na 40 až 60 miliónov dolárov. Zaujímavosťou je, že tento výtvor nie je autorovým "vrcholným dielom", keďže v roku 2012 sa jeho maľba s titulom Orange, Red & Yellow vydražila za skoro dvojnásobok, konkrétne 86,9 milióna dolárov. A kto sa stal šťastným majiteľom modrožltej verzie obdĺžnikov? Anonymný ázijský zberateľ, ktorý suverénne vyšachoval ďalších dvoch záujemcov. 

Dielo amerického surrealistického maliara bolo vydražené za 46,5 milióna dolárov
Späť
Zdieľať
Diskusia