Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2015, 17:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Filmy, ktoré mali skvelé trailery, no v kinách napokon sklamali

FILMY A SERIÁLY STAR WARS
Uložiť Uložené

Star Wars I, Tron, Terminátor 4 a mnohé iné. Filmy, ktoré nás dostali trailermi, no nakoniec sme nadšení z kina neodchádzali.

V hlave mi už kolujú myšlienky na samostatný článok o traileroch a o tom, ako škodia nielen filmovému priemyslu, ale aj filmom ako takým, ironicky presne tým, ktoré aj propagujú. Dnes sa však zameriame na ukážky, ktoré nás posadili na zadok, prípadne sľubovali niečo diametrálne odlišné, než nám bolo nakoniec ponúknuté v kine. Zjednodušene povedané, pozrieme sa na zaujímavé a sľubné trailery, ktoré ale vo finále, teda v kine, znamenali jemné či veľké sklamanie. Nuž, niekedy aj zlý film dokáže zaujať skvelým trailerom, od toho je predsa marketingové oddelenie. Na záver ešte raz upozorňujem, že ani jedna zo snímok nižšie nie je vyložene zlá, len sa jednoducho nestretla s pozitívnou kritikou a v porovnaní s trailermi výrazne zaostala za očakávaniami. 

10. Terminátor Salvation
Hneď prvá položka v našom zozname je tak trochu diskutabilná. Prvá polovica stopáže sa mi totiž celkom páčila. Post-apokalyptický svet, neohroziteľný Skynet, obrie roboty, T-1000ky a tak ďalej. Prirátajme k tomu sympaťáka Christiana Balea a skutočne pohlcujúcu atmosféru, aj keď diametrálne odlišnú od tej z pôvodnej trilógie a máme vystarané na kvalitné sci-fi. Bohužiaľ, čím dlhšie sme v kine sedeli, tým horšie to bolo. Pár rokov po premiére si na Salvation nikto nespomenie a každý prakticky dúfa, že naň aj raz zabudne. Sám Arnie sa vyjadril, že je veľmi rád, že v štvorke Terminátora nehral, keďže, budem ho citovať: Stála za ho*no. Kto by si to ale bol povedal po tomto traileri? 

Neviem si pomôcť, ale mám po ňom chuť znova si Salvation pozrieť a prehodnotiť svoj názor naň
 
9. Clash of the Titans
Nebude to asi náhoda, že na prvých dvoch priečkach tohto zoznamu figuruje aj meno Sama Worthingtona, akčného herca s veľkou budúcnosťou. Teda, tak nejak mu to predpovedali (niečo ako dnešný Jai Courtney, ale ten chalan je už fakt márny), no očividne to nevyšlo. Po prezretí traileru nižšie si poviete, že to nebolo bohviečo, a tak sme od filmu ani viac čakať nemohli. Nikto si ale nemyslel, že to bude miestami až také teatrálne a výrazne nudné. Každý jednoducho čakal lepší výpravnejší a dobrodružný film, to, že sme potom boli sklamaní môže mať za následok aj fakt, že všetky, doslovne všetky dobré zábery a akčné sekvencie si Clash of the Titans minulo už v prvom traileri. 
 
 
8. X-Men Origins: Wolverine
Wolverina milujem viac než Iron Mana, vlastne, viac než akéhokoľvek iného komiksového hrdinu na plátne, aj keď z drvivej väčšiny dôvodov za to môže práve ikonické stvárnenie postavy Hughom Jackmanom. Veľká škoda, že je už starý a čoskoro sa rola preobsadí. Ako je teda možné, že jeho prvá sólovka dopadla tak zle? Nuž, môže za to tak trochu deravý scenár, no pachuť v našich hlavách i srdciach už navždy zanechal Ryan Reynolds a jeho verzia veľmi, veľmi nepodareného Deadpoola, ak ho teda tak môžeme nazvať. Ešte šťastie, že Reynolds ukecal Fox a dočkáme sa skutočného Rkového blázna, ktorý si je vedomý toho, že žije v komikse. Origins: Wolverine nebol vôbec zlým filmom, no každý od neho jednoducho očakával viac.
 

7. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
Kultový status a generácia odrastených fanúšikov boli v prípade premiéry Prvej epizódy také obrovské, že sa jednoducho nenašlo veľa recenzentov, ktorí by otvorene návrat do veľmi vzdialenej galaxie zviezli pod zem. Dnes, viac ako 16 rokov po premiére ale každý z nás môže povedať, že to George Lucas jednoducho nezvládol. Úvod do sveta Jediov bol jednoducho niečím úplne iným, než čím bola pôvodná trilógia. Celkom iná atmosféra, vizuál, postavy, neistý scenár, bez debaty otrasný design Yodu,  nuž a, nezabudol som, aj Jar Jar Binks. Tieto a aj ďalšie aspekty boli jednoducho veľmi zlým rozhodnutím. Prečo nám ale dopekla vzali Darth Maula tak skoro? PREČO? Aby sa ale niekto neurazil a nevyhrážal sa nám v komentároch, Star Wars sme si užili, jednoducho sme ale od Prvej epizódy všetci čakali niečo iné.
 

6. Battle of Los Angeles
Filmov, kde si to rozdá ľudstvo s mimozemskou rasou, ktorej nejde o nič menšie, ako spraviť zo Zeme gigantický cintorín, vyprodukoval Hollywood za celú svoju históriu desiatky. Niektoré zaznamenali veľký úspech (Independence Day), iné skončili ako nedocenené pokusy (War of the Worlds), no a niektoré sa stali úplnými prepadákmi. Keď vyšiel trailer na Battle L.A., mnohí sme dúfali, že by mohol zapadnúť do tej prvej kategórie, výsledok však osciluje niekde práve medzi nepochopením až úplným sklamaním.
 
Tvorcovia nám sľubovali realistickú inváziu mimozemšťanov v americkej metropole súčasnosti cez pohľad dokumentaristickej kamery s ošľahanými mariňákmi v štýle Black Hawk Down alebo Hurt Locker. Roztrasené zábery, drsné, scenárom šuštiace hlášky vojakov a patetický patriotizmus však zďaleka nestačili. Film zlyhával ako v rovine autentickej akcie, tak aj z pohľadu sci-fi, do ktorého nepriniesol nič nové a aj to klišé, na ktoré sa zmohol, bolo často použité nešikovne a vyznelo skôr smiešne a trápne. Je to veľká škoda, pretože podobný koncept vyšiel už Blomkampovi s District 9, ktorý zavial do žánru nový svieži vietor. Po Liebesmanovom Battle L.A. však ostala iba horká pachuť sklamania, hoci sa Aaron Eckhartt (The Dark Knight) a Michelle Rodriguez (Avatar) snažili ako mohli.

 
5. Tron: Legacy
Bolo to pekné, bolo to vizuálne premakané, no akonáhle vás tie „audiovizuálne orgie“, z ktorých si ja osobne ale nepamätám takmer nič (a to mal film 2 hodiny!), nebavia, nastáva veľký problém. Nevedel som sa rozhodnúť, ako v krátkosti pomenovať základný problém tejto snímky, až ma osvietilo pri poznámke kolegu z redakcie. Scenáristi aj režisér sa pri Tron: Legacy sústredili najmä na formu, pričom obsah bol skutočne zanedbaný. Aj Transformers majú nádherný vizuál a prepracované CGI, no ich obsah je tragický. Pri Trone to bolo síce výrazne lepšie, no ja som sa aj tak po celý čas stopáže enormne nudil a očividne so mnou súhlasia aj viacerí recenzenti. A nezachránila to ani Olivia Wilde. Snáď sa teda pri ďalšom pokračovaní režisér Joseph Kosinski posnaží viac. 
 
 
4. Godzilla
Akurát som sa nevedel rozhodnúť, ktorú verziu si vyberiem. Po pozretí trailerov som si ale uvedomil, že tá Emmerichova už vyzerala kadejako, len nie opulentne. Za to Gareth Edwards mal v rukách projekt hodný označenia „kultový“. Bohužiaľ, vo finále sa mu to vôbec nepodarilo. Godzillu sme na plátne takmer vôbec nevideli, ak áno, mala za následok, že scenár sa miestami menil na deravý ementál, no a záverečný súboj vo mne nevzbudil takmer žiadne emócie a úžas. Scény natočené kamerou z veľkej diaľky a skutočná čierno-čierna tma zapríčinili, že som sa tak nejako nedokázal vtiahnuť do epického súboja gigantických monštier. Najväčším plusom bola atmosféra tohto sci-fi katastrofického počinu, ktorá nám bola naznačená už v traileroch. Tie ale čiastočne klamali, pričom si pre seba ukradli aj tu najúžasnejšiu scénu. Godzilla jednoducho sklamala a aj keď sa nájdu jej priaznivci, oproti trailerom to bolo preukázateľne o dosť slabšie. 
 

3. Max Payne
Hrali ste Maxa Payna? V tom prípade vám nič viac vysvetľovať nemusím. Filmové spracovanie bolo svojské a sľubovalo atmosférický zážitok. Tak trochu zarylo do „okultizmu“ a mysteriózneho žánru, no ja osobne som to ani nedokázal dopozerať, až také zlé mi to prišlo. A v tom sa zhodli aj kolegovia z redakcie a práve preto tu Max Payne je. Trailer bol pri tom skutočne zaujímavý a rozhodne by som si po ňom nepomyslel, že to bude také sklamanie. 
 

2. Green Lantern
Green Lantern bol pre európskych fanúšikov neznámy pojem. Pokiaľ ste nevyrastali s komiksami v ruke alebo s animovaným seriálom Justice League, hrdinu ste pravdepodobne nepoznali. O to väčšie bolo prekvapenie, keď sa nás štúdio Warner Bros. rozhodlo ohúriť skvele spracovaným trailerom, ktorý nám sľuboval pútavý príbeh opisujúci pôvod jednej z kľúčových postáv DC univerza či krásne prostredie planéty Oa. O to trpkejšia bola pachuť, ktorú snímka zanechávala už od úvodu. Ryan Reynolds je dobrý herec, ktorý na svojich pleciach dokáže uniesť celý film (ak ste nevideli Buried, choďte to rýchlo napraviť). V tomto prípade mu však tvorcovia poskytli materiál, s ktorým sa pracovať nedalo.
 
„Vtipné" hlášky vyznievali do prázdna, scény z Halovej minulosti, ktoré v nás mali vyvolať emócie absolútne nefungovali, pričom toto "dielo" nám poskytlo jednu z najhorších flashbackových scén v histórii kinematografie. Z dvoch záporných postáv, Dr. Hectora Hammonda a Parallaxa, nebola dobre vykreslená ani jedna. Motivácie a pohnútky Dr. Hammonda boli prinajlepšom smiešne, a to najmä v dobe, keď sme na plátnach už mohli vidieť Jokera či Magneta a boli sme si vedomí, že záporák v komiksovom filme nemusí byť najsilnejšia bytosť vo vesmíre. Parallax, jedna z najsilnejších postáv vo vesmíre, bola vykreslená ako gigantický oblak. Nie, takto sa to nerobí. Ak k tomu pripočítame nevhodne zvolené CGI kostýmy, namiesto ktorých mali byť určite použité kostýmy praktické (minimálne na Reynoldsovi alebo Strongovi), nemôžeme tento film hodnotiť kladne.
 

1. Transformers 4
Umiestnenie Salvation do zoznamu bolo diskutabilné, umiestnenie Transformers: Age of Extinction na tom bude asi ešte horšie. Každému totiž bolo jasné, že to bude brak. Drahý, vizuálne premakaný, no stále brak. Viac sa rozpisovať skutočne nie je treba. Ak chcete vedieť, prečo sa mi stále najnovší počin od Michaela Baya nepáčil, čítajte recenziu tu. Kto ale nemal aspoň malé nádeje, keď uvidel prvý trailer? Dinoboti, skvele vyzerajúca akcia, noví herci (aj keď nestáli za nič) a mnoho ďalších aspektov, ktoré sľubovali, že to tentokrát bude aspoň pozerateľné. Ono to ale pozerateľné nebolo.


Honorable Mentions (i keď, v tomto prípade je použitie slovíčka honorable tak trochu ironické): Prometheus, The Last Airbender, Highlander 2, Iron Man 2-3, Sucker Punch, After Earth... Ako sa zoznam pozdáva vám? Myslíte, že sme v niečom mimo a rozhodne by sa v ňom niečo nachádzať rozhodne nemalo, prípadne sme niečo až trestuhodne vynechali? Nakoniec, sto ľudí, sto chutí. Za pomoc ďakujem Petrovi a Braňovi, na zozname sa podieľala celá redakcia. 
 
Domov
Zdieľať
Diskusia