Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2015, 20:44
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Po talentovanom Róbertovi ''Osculex'' Liptákovi sa nám v krátkom čase podarilo vyspovedať aj ďalšieho človeka, ktorý má k móde naozaj blízko a nie je to nikto iný, ako medzi mnohými z vás známa Bronka Baníková.

Móda je jednou z hlavných tém nášho webu a aj preto som sa vám dnes rozhodol priniesť rozhovor s jednou z mála slovenských blogeriek, ktoré naozaj vedia, a to s Bronkou Baníkovou. Mladá maturantka je naozaj o krok vpred pred všetkými ostatnými ''milovníčkami'' módy z našej malebnej krajiny, o čom vás určite presvedčia aj jej názory a vyjadrenia nižšie. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Ahoj, môžeš sa prosím ťa tým, ktorí ťa ešte náhodou nepoznajú, trochu bližšie predstaviť?

Ahojte, volám sa Bronislava (Bronislavka, Bronka) a som všetkým, čím som chcela alebo chcem byť. Robím to, čo ma baví, a to je pre mňa základ. Veľa ľudí si ma spája so slovom blogerka, ale to určite nie je slovo, ktorým by som sa nazývala. Na svojej stránke (bronkabanikova.com) proste zdieľam svoje outfity, inšpiráciu a veci, ktoré sa mi páčia. 

Čomu momentálne venuješ najviac času a aké sú tvoje plány v blízkej budúcnosti? 

Aktuálne sa najviac venujem svojej budúcnosti, a preto som počas januára pozastavila aj chod svojej stránky, keďže je to pre mňa doposiaľ najdôležitejšie obdobie plné rozhodnutí. Hektické chvíle v maturitnom ročníku, kedy máte stíhať všetky prípravy na samotnú maturitu + prihlášky na vysoké školy, nie sú bohvie čo, a tak sa snažím pravidelne prispievať aspoň na Instagram. Mám veľa plánov, o ktorých sa ľudia, ktorí ma sledujú, tak či tak v krátkej dobe dozvedia a majú sa na čo tešiť. 

Plánuješ zotrvať doma na Slovensku alebo sa chystáš študovať a rozvíjať svoje schopnosti niekde v zahraničí? 

Nie, to určite nie. Je mi ľúto, ak to vyznie príliš drzo, ale po skončení strednej školy sa tu už tak skoro neukážem. Nič ma tu nedrží a v neposlednom rade mi príde tiež veľmi smutné to, že ľudia v zahraničí dokážu tvorbu oceniť oveľa viac, ako tu ''doma'' na Slovensku. Aj keď sa zdá, že je to tu už trochu lepšie, tak stále je výrazná tá naša črta niekoho nasledovať ako ovca, čo mi na jednej strane vyhovuje, ale na druhej nie. Samozrejme to teraz nejdem nikomu vyčítať, keďže tento fakt sa silno viaže s našou históriou. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Napriek svojmu veľmi mladému veku máš toho už dosť veľa precestovaného. Skúsiš našim čitateľom odporučiť aspoň zopár zaujímavých miest, ktoré podľa teba určite stoja za návštevu/pozornosť? 

Je to veľmi subjektívne, keďže každý človek má rád niečo úplne iné. U mňa osobne ale platí pravidlo ne-navštevovania vyslovene turisticky atraktívnych miest. Väčšinou sú tie skryté miesta aj tými najlepšími a najzaujímavejšími, ale každý výlet alebo návšteva mesta je predovšetkým taká, ako si ju zariadite vy sami.  Pre mňa je víťazom New York a tým pádom aj Londýn, čo sa týka Európy, keďže je najviac mu podobný.

Mení sa postupne aj tvoj pohľad na módu, resp. tvoj osobný štýl alebo by si to nazvala len akýmsi prirodzeným vývojom a plynulým dozrievaním? 

Určite áno, nenazvala by som to však zmenou, ale skôr posunom. Každý sa posúva a ten kto nie, tak by sa mal nad sebou jednoznačne zamyslieť. V poslednej dobe, teda cca posledný rok, sa snažím vyhýbať obchodným reťazcom, ako je Zara a podobne, aj keď v našich končinách je to trochu ťažké, keďže nemáme príliš na výber. Na druhej strane, aj keď sa pozriem spätne, tak neľutujem ani jeden svoj outfit a nehanbím sa zaňho, pretože vtedy som sním bola stotožnená a dovolím si povedať, že na tú dobu to bolo aj nadčasové. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Vráťme sa aspoň na chvíľu naspäť do minulosti, kedy približne sa začala prejavovať tvoja náklonnosť, resp. láska k móde?

Dá sa povedať, že od úplne útleho detstva. Stále som bola dosť kritická a mala pomerne presný/silný názor na to, čo sa mi páči a čo naopak nie. Za všetkým som hľadala tak trochu vizuálnu stránku a móda mi prišla ako najideálnejšia cesta na prezentovanie sa, keďže sa dá pomocou nej odlíšiť alebo dokonca vytvoriť si vlastnú, jedinečnú osobnosť. 

Už v pomerne nízkom veku si sa začala venovať blogovaniu, ako si sa k tomu vôbec dostala? Sledovala si už v tom období zahraničné módne magazíny, weby a pod. alebo ťa ovplyvňovali úplne iné veci? 

Áno, v cca 13 rokoch som si založila blog, keďže som videla, že sa odlišujem od svojich rovesníkov a mala som potrebu to prostredníctvom niečoho aj prezentovať.  A spravila som určite dobre, pretože následne ma oslovili viaceré celkom veľké mená z módnej oblasti. Najviac ma v tej dobe ovplyvňovalo cestovanie, keďže sme s rodičmi stále niekde boli a následne, keď som sa vrátila naspäť domov, tak sa mi tu zdalo všetko akési fádne a bez života. Ako som už spomínala na začiatku, nikdy som nemala sen stať sa blogerkou, a preto sa do tejto kategórie ani zaraďovať nechcem.

A čo práca modelky? Nikdy ťa to nelákalo, keďže máš na to ideálne fyzické predpoklady? 

Nie, nikdy som po tom netúžila. Samozrejme, sem-tam príležitostne tou modelkou som, ale chcem robiť veci, pri ktorých sa nebudem cítiť ako otrok. Ja osobne mám rada, keď môžem svoje názory vyjadriť a občas musím mať aj posledné slovo, čiže si myslím, že tadiaľ by cesta neviedla. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)
Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Čo považuješ za svoj najväčší doterajší úspech a kam by si to jedného dňa chcela dotiahnuť, aby si si mohla povedať, že si úspešná žena?

:) Mno dajme tomu, že na svoj pomerne mladý vek som dosiahla už pár veci, na ktoré som naozaj hrdá. Žiaľ, nikdy sa s ničím neuspokojím a mám strašne vysoké ambície. Okrem spoluprác so známymi menami však za svoj úspech považujem aj to, keď mi ľudia pravidelne píšu, že som pre nich inšpiráciou. Za svoj druhý úspech považujem môj telefónny zoznam a to, s akými ľuďmi som v bežnom kontakte, o tom som ani len nesnívala. 

Ľutuješ niečo vo svojom živote a chcela by si to zmeniť alebo všetko prikladáš osudu a nepozeráš sa dozadu? 

Nie, vo svojom živote nechcem nič meniť, pretože som vďačná za všetko, čo mám, a takisto ani nič neľutujem. Takže ľutujem len príležitostí, ktoré som nevyužila. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Máš v obľube aj iné formy umenia, ako je napr. maliarstvo, sochárstvo alebo hudba? Nikdy ťa to nelákalo týmto smerom? Predsa len sa hovorí, že všetky odvetvia umenia sú navzájom prepojené a nadväzujú na seba. 

Tak to je dobrá otázka, samozrejme, umenie ma ovplyvňuje dosť výrazne a najviac asi hudba a architektúra. Okrem módy ma baví ešte aj interiérový dizajn, ale venujem sa mu len pre vlastné potreby alebo ak ma o to požiadajú blízki. 

Stíhaš sledovať aj našu stránku? Ak áno, tak ktoré sa ti páčia najviac? 

Samozrejme, že Refresher poznám a sledujem, pričom patrí medzi mne najbližšie slovenské weby, či už ľuďom okolo neho, alebo samotnému konceptu. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)

Na záver ešte môžeš zanechať aspoň krátke posolstvo našim, resp. svojim fanúšikom. 

Určite áno, chcem všetkým odkázať, že možné je naozaj všetko a neexistuje žiadna hranica určujúca, čo nie je možné. Žiaľ, preto je potrebné niečo so sebou robiť a smutné je, že ľudia tento priestor na seba mrhajú komentovaním na sociálnych sieťach tých, čo tieto šance využívajú. Je to predsa najjednoduchšia možnosť, ako zo seba vybúriť svoju závisť. Teším sa na tú dobu, kedy sa budú ľudia viac zaujímať o svoj život ako o bezvýznamné komentovanie pod fotografiami. Ďakujem. 

Bronka Baníková: Móda mi prišla ako najjednoduchšia cesta na prezentovanie sa (Rozhovor)
Späť
Zdieľať
Diskusia