Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2015, 20:52
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš Marek R.

Najpamätnejšie a najemotívnejšie momenty slovenského hokeja v histórii samostatného štátu

ŠPORT HOKEJ SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Rozlohou síce malá krajinka, no vo svete hokeja dokázala vždy zamiešať karty.

Po tom, ako sme si posvietili na najpamätnejšie zápasy slovenského futbalu a dostala sa nám tak poriadna dávka nostalgie, pokračujeme v našich rebríčkoch, konkrétne sa zameriame na najpopulárnejší šport v našej malebnej krajine v strede Európy. Dnes sme si pre vás pripravili súhrn najdôležitejších zápasov pre slovenský hokej v samostatnej ére. Budeme mať možnosť zaspomínať si na nezabudnuteľné góly, hlášky komentátorov, ale aj legendy samotné. Na úvod je treba spomenúť, že naše zoradenie najkrajších momentov nemá absolútne žiadny vplyv na ich mohutnosť. Tiež sa ospravedlňujeme za možno do istej miery subjektívne názory - tie však nie sú výplodom jednotlivca. Teraz ešte trochu histórie a potom sa už môžeme pozrieť na emotívne momenty, ktoré majú na svedomí nejedny zimomriavky.

Naša hokejová reprezentácia vznikla v roku 1993 po rozpade Československa a hoci sme v tom čase mali hneď niekoľko elitných hráčov, v A-kategórii mohol pokračovať len jeden štát. Direktoriát IIHF rozhodol pre český hokej a naši chalani tak museli started from the bottom, keď sa ocitli v kategórii C1. Návrat na vrchol to však bol pomerne rýchly a už v roku 1996 sme sa opäť ocitli medzi elitou. A hoci niektorí experti za počítačom vidia reprezentáciu už niekoľko rokov v B-čku, od spomínaného roku 1996 hráme stále medzi elitou. A toto sú najväčšie úspechy, ktoré sme za ten čas dosiahli!

Najpamätnejšie a najemotívnejšie momenty slovenského hokeja v histórii samostatného štátu

slovenskozijehokejom

Ešte ale predsa len, poďme sa pozrieť aj na niektoré zaujímavé historické fakty. Prvý zápas odohrala slovenská hokejová reprezentácia 12. februára 1993 proti Francúzsku a zrodila sa remíza 2:2. Prvý gól v tomto zápase, a teda aj prvý gol slovenskej reprezentácie, strelil Vlasto Plavucha. Naša najdlhšia séria víťazstie sa zastavila na čísle 10 (8.4.1995 - 31.8.1995), zatiaľ čo séria bez víťazstva na čísle 14 (23.3.1993 - 17.12.1993). Najviac sme rozobrali Bulharsko a to 20:0, Francúzsko 14:0, Rumunsko 14:1 a dokonca aj Kanadu 11:0!  Naopak, najhorkejšiu chuť prehry sme si vytrpeli proti Česku, keď sme prehrali 0:8, rovnako aj s Kanadou a smutné sú aj prehry 2:9 s USA a 0:7 s opäť s Českom.

Winnipeg 1999 - začiatky sú ťažké, zo šampionátu mladíkov si odnášame cenné tretie miesto

Chuť reprezentovať našu krajinu sa v niektorých dodnes hrajúcich hokejistoch objavila v časoch, kedy väčšina z nás ešte nevedela zakričať "gól". V roku 1999 by si len málokto trúfol odhadnúť takú hokejovú budúcnosť, akou si všetci, či už ako hráči, alebo aj fanúšikovia mali možnosť za tých dlhých 16 rokov prejsť. Všetko sa to začalo, keď sa ešte krásny melír dokonale dopĺňal s novým športovým sakom, že Majo?

Dnes známe hviezdy, ako sú Jano Lašák, Majo Gáborík, Martin Cibák či Peter Ladislav Nagy začínali v slovenskej extralige, ktorá bola snáď nevyčerpateľnou studňou talentu. V skupinovej fáze sa chlapci dostali do tempa, ktoré nedokázala zastaviť jediná hokejová veľmoc. USA, Fínsko a Česko sme síce tesne, ale zaslúžene porazili. K tomu jedna bezgólová remíza s Kanadou a hor sa priamo do semifinále, kde sme si počkali na Rusov. Bohužiaľ, dva presné Cibákove zásahy v rozmedzí 34 sekúnd nestačili, a tak prišiel na rad duel so Švédmi a Nagyho hattrick, vďaka ktorému sme Tri korunky poslali pred odovzdávaním bronzových medailí preč z ľadu. Tak možno predsalen tie začiatky neboli až také ťažké.

Štramáci, ako si ich pamätá málokto

Najpamätnejšie a najemotívnejšie momenty slovenského hokeja v histórii samostatného štátu
 

Pretrohrad 2000, zisk striebornej medaily

Ako sme už v úvode spomínali, medzi elitou hráme od roku 1996 a už o štyri roky neskôr sme sa tešili veľkému úspechu. Už vtedy boli v zostave hráči ako Zdeno Chára, Ľubo Višňovský, Handzuš, Miro Šatan či už, bohužiaľ, zosnulý Miro Hlinka. Svoju skupinu sme v konkurencii Talianska, Rakúska a hlavne Fínska vyhrali, no v osemfinále už prišli aj prehry, a preto sme v osemfinálovej skupine obsadili posledné postupové miesto, teda štvrté a čakal nás víťaz druhej skupiny. Ním boli Spojené štáty americké, ktoré sme zdolali pomerne ľahko 4:1 a razom sme sa ocitli v bojoch o našu prvú seniorskú medailu v histórii samostatnosti. A keďže sme v semifinále zdolali Fínsko, medailu sme mali už istú! O to bol finálový súboj napínavejší, že sme sa stretli s našimi bývalými "spoluhráčmi", teda Českou reprezentáciou. Tam to už bohužiaľ nestačilo, no po prehre 3:5 boli chalani určite radi aj za strieborné kovy. Na záver by som ešte dodal, že najproduktívnejším hráčom sa stal Miro Šatan, ktorý, ako už iste viete, je v súčasnosti dokonca naším historicky najproduktívnejším hráčom.

Goteborg 2002, zisk zlatej medaily

Pravdepodobne každý slovenský hokejový fanúšik žije z momentov, ktoré zaznamenala naša reprezentácia v začiatkoch 21. storočia. Náš all-star tím tvorili hráči prevažne z európskych súťaží, doplnení o hviezdnych kanonierov zo zámoria. Komplexne zostavené mužstvo pod taktovou Jána Filca už hádam predstavovať nemusíme, tak sa poďme pozrieť na našu spanilú jazdu.

V pomerne príjemnej základnej skupine sme z povinnosti naložili susedom z Poľska a Ukrajiny, potrápili nás však severania z Fínska, čo nás stálo prvé miesto tesne pred osemfinále, v ktorom sme opäť natrafili na severského súpera. Na porazenie Švédov sme v roku 2002 vlastnili patent, keďže sme ich pri ceste za vytúženým zlatom porazili dokonca až dvakrát. V druhom prípade nás už výhra posunula do duelu o prvenstvo s Ruskom. 11. máj 2002 sa už zapísal do dejín ako deň, kedy Slovensko získalo svoju doteraz jedinú zlatú medailu. Vďaka Višňovskému, Šatanovi a dvom Bondrovým presným zásahom sme Zbornú zdolali 4:3 a prepísali hokejové anály. Titul pre najproduktívnejšieho hráča si opäť odniesol Miroslav Šatan. Peter Bondra sa stal najlepším strelcom a Rišo Lintner zas najlepším obrancom.

Tyčka, gól, dávame góool!

 

Helsinki 2003, medailová zbierka je kompletná

Do Fínska išli chalani prvýkrát (a zatiaľ aj posledný) v pozícii obhajcu trofeje a očakávania boli určite veľké, a to nielen zo strany slovenských fanúšikov. A tento šampionát sa dokonca vyvíjal lepšie, ako ten megaúspešný spred roku. Skupinu sme vyhrali s neuveriteľným skóre 22:5 a svojho premožiteľa sme hľadali ešte niekoľko zápasov. V osemfinálovej skupine prišli už náročnejší súperi, no aj tí odišli s poriadnou nádielkou, Rakúšania so sedmičkou a Fíni s päťkou. Jediné body sme stratili s českou reprezentáciou, a to za remízu, čiže do záverečnej časti turnaja sme išli spolu s Kanadou ako jediné neporazené tímy. Svoju výbornú formu potvrdili chalani aj vo štvrťfinále proti Švajčiarsku, no šnúra neporaziteľnosti sa raz musela skončiť. A na našu smolu to bolo práve v semifinále.

Aspoň nás ale čakal nesmierne vyhecovaný súboj o tretie miesto, a to v podobe zápasu Slovensko vs Česko. V zápase sme sa mohli spoľahnúť na naše najväčšie hviezdy a po góloch Šatana, Stumpela, Bondru a Demitru sme zápas o bronz vyhrali 4:2 a skompletizovali v rozmedzí rokov 2000-2003 kompletnú medailovú zbierku. Veľkú zásluhu na tom mal aj Žigo Pálffy, ktorý sa stal s 15 bodmi najproduktívnejším hráčom turnaja a aj Jožko Stumpel, ten bol pre zmenu najlepším nahrávačom, keď svojim spoluhráčom pripravil až 11 gólov.

Súboj o bronz

Turínska nálož Rusom, 2006

V tom čase začala naša krajinka plodiť nové talenty, ktoré už zároveň mali aké-také reprezentačné skúsenosti, teda ideálne typy na zdolávanie vysokých mét. Slovensko ako tradičný účastník hokejovej disciplíny na Olympijských hrách nastupovalo do každého zápasu s túžbou vyhrať, čo sa nám neraz vyplatilo. Dokonca aj proti takej hokejovej veľmoci, akou je práve Rusko. 

A nielen Zborná. Veď v roku 2006 sme prevalcovali skupinu spôsobom, za ktorý by sa nehanbil ani Kim. Okrem iných si náš skutočne hviezdny výber zgustol aj na Švédoch a USA. Definitívnu stopku sme však dostali hneď po základnej časti, kedy nám do cesty vkročili veční rivali, teda Česi. Z turnaja sme odchádzali s celkovým piatym miestom a ponaučením. V spomienkach nám ale navždy ostanú výkriky komentátorov a usmievavé tváre Gáboríka, Hossu či Višňovského. 

Vlastne ani neviem, k čomu by som Gáboríkovu rýchlosť prirovnal...

Sympatické vystúpenie slovenskej dvadsiatky na Majstrovstvách sveta U20 v Kanade, 2009

Len nedávno nám naši mladí chalani spravili veľkú radosť, no blízko k podobnému triumfu sme boli aj v roku 2009. V tom čase sa šampionát mladých hral trochu iným systémom. Momentálne z paäťčlennej skupiny postupujú štyri mužstvá do štvrťfinále a posledný tím si zahrá o udržanie, v tom čase postupoval víťaz skupiny priamo do semifinále, ďalšie dve reprezentácie do štvrťfinále a hneď dve posledné mužstvá skupiny hrali o udržanie. O to ťažšie to mali naši chalani. Práve o posledné postupové miesto sme si to rozdali v našom poslednom zápase skupiny proti reprezentácii Fínska. O to napínavejšie to bolo, že o postupujúcom nakoniec rozhodli nájazdy, kde je to skôr o šťastí, no na našu radosť, stálo tentokrát na našej strane. Každoročný cieľ, teda udržanie sa, chalani splnili a ďalej sa už dalo hovoriť len o zázraku. Hlavne, keď vo štvrťfinále na nich čakali Spojené štáty americké, ktoré sú spolu s Kanadou v tejto vekovej kategórii ešte dominantnejšie ako u mužov. My sme sa však mohli spoľahnúť na hviedny útok Tatar - Pánik - Viedenský a práve títo traja si proti USA pripísali na svoje konto spolu 6 bodov a hlavne vďaka nim sme senzačne poslali domov USA po výsledku 5:3 a zrazu sme hrali o medaily! 

Vo zvyšných dvoch zápasov si chalani nespravili určite žiadnu hanbu, no na Švédov a Rusov to už, žiaľ, nestačilo. Napriek tomu na túto generáciu môžeme byť hrdí, keďže vychovala hneď niekoľko výborných hráčov na čele s Tatarom či Pánikom, ktorí pôsobia v NHL. 

Najpamätnejšie a najemotívnejšie momenty slovenského hokeja v histórii samostatného štátu

Spanilá jazda na OH vo Vancouveri zakončená trpkým sklamaním, 2010

Úspechy na Majstrovstvách sveta sú síce pekné a samozrejme aj cenné, no ak máme byť úprimní, je to len akýsi druhoradý turnaj, keďže kvôli PlayOff v NHL sa na nich nepredstaví ta úplne najvyššia elita, a taktiež niektorí hráči, ktorí už vypadli z boja o slávny Stanley Cup, kvôli únave či zraneniu sa šampionátu nezúčastnia. O skutočné meranie reprezentačných síl tak ide na Olympiáde a na rok 2010 budeme spomínať so zmiešanými pocitmi. Vancouver nám toho ponúkal naozaj veľa.

Na takomto turnaji slabého súpera zrejme nenájdete a hlavne na úvod sme dostali rovno tú najťažšiu previerku. Prvý zápas proti Česku sme nezvládli a prehrali 1:3 a už presne o 24 hodín nás čakal ašpirant na zlato, Rusko. Zápas skončil v riadnom hracom čase remízou 1:1 a v nájazdovej lotérii je možné naozaj všetko. O nesmierne cennom triumfe rozhodol perfektne premeneným nájazdom Pavol Demitra a slovenskí hokejisti si tak pripísali prvé body. Po povinnom víťazstve nad Lotyšskom sme si účasť vo štvrťfinále museli vybojovať v zápase proti Nórom a po jeho úspešnom absolvovaní sme boli v boji o výborný úspech. Nič ľahké však na chalanov nečakalo, hlavne, keď vo štvrťfinále na nich čakali  vždy silní Švédi. Na zápas si pamätám výborne, hodina biológie, na sebe mikina, cez rukáv slúchatko a hlava nenápadne opretá o pravú ruku, veď štvrťfinále OH sa nehrá každý deň. Švédi mali vo svojom tíme takých hráčov, ako Lidstrom, bratia Sedinovci, Zetterberg, Alfredson či Forsberg, no aj hviezdna zostava našich ukrývala mnoho veľkých mien a na takýto zápas sa jednoducho nedalo netešiť. A ak bola výhra v skupine nad Ruskom obrovská, tento zápas ju predčil. Zápas plný nervov a napätia, v ktorom nám urobili radosť góly Gáboríka, Sekeru, Demitru a Kopeckého, sme napokon doviedli do víťazného konca, keďže Haláka prekonali Švédi len trikrát. Boj o medaily teda istý a chalani zaznamenali jedno z najväčších víťazstiev v histórii nášho hokeja.

Nájazd, na ktorý nikdy nezabudneme

Pamätný štvrťfinálový zápas

A tu sa už začína obdobie plné očakávaní, ktoré sa ale zmenilo len a len v smútok. V semifinále nás čakala Kanada, každoročný favorit Majstrovstiev sveta, každé štyri roky favorit na olympijské zlato, samé hviezdy z NHL a dalo by sa ich reprezentáciu chváliť donekonečna. Svoju úlohu favorita spĺňali od začiatku zápasu, domáci fanúšikovia ich hnali dopredu, čoho výsledkom bol pomerne jasný výsledok 3:0. Slovenskí bojovníci sa ale nevzdali, boli si vedomí, že takáto šanca je tu možno lenr raz za život a po výbornom výkone sa dotiahli len na rozdiel jediného gólu. A boli blízko aj vyrovnaniu. Desať sekúnd do konca zápasu, Paľo Demitra pred poloprázdnou bránkou, ale Luongo bol neskutočný a Paľa vychytal. Bohužiaľ, čakal chalanov len boj o bronz, no za ich odhodlanie klobúk dole.

Demitra a výborný Luongo

Obaja to ale nakoniec zobrali s úsmevom

Aj bronz z olympiády by bol cennejší ako zlato z Majstrovstiev sveta, no Fíni neboli ľahká prekážka. Prvú tretinu vyhrali severania 1:0, no v druhej sa už začala šou nášho tímu. V sieti súpera skončili hneď tri naše puky a slovenský fanúšik dúfal, že tak skúsené mužstvo, aké sme mali, si v tretej tretine výsledok ustráži. Bohužiaľ, videli sme jeden z našich najväčších herných výpadkov a prehra vďaka až štyrom gólom v záverečnej tretine bola viac než krutá. Aj napriek tomu sme nemohli chalanom nič vytýčať a zaslúžia si uznanie aj za výborné štvrté miesto. V danom okamihu to síce určite bolelo, no s odstupom času treba brať aj takýto výsledok. A my im ďakujeme.

Slovensko vs. Dánsko, 9. máj 2011 - posledný zápas Pavla Demitru

Dejiskom Majstrovstiev sveta 2011 sa stali dve najväčšie slovenské mestá, Bratislava a Košice. Po mnohých stránkach výnimočný turnaj, bohužiaľ, nepriniesol výsledky, aké by si väčšina z nás priala. V základnej časti sme dokázali kontrovať jedine výberu Slovinska, čo pre nás v konečnom dôsledku znamenalo posledné postupové miesto a nepriaznivú pozíciu v osemfinálovej skupine. Chuť sme si napravili aspoň naším posledným zápasom s Dánskom, ktorý bol zároveň labuťou piesňou pre dlhoročného reprezentanta, Pavla Demitru.

Týmto víťazstvom sa čestne rozlúčil s národným dresom. Hráč, ktorý bol pripravený pomôcť reprezentácii vždy, keď to pre neho bolo možné, rozdával v kabíne podľa slov ostatných hráčov energiu a chuť vyhrávať. Túto rozlúčku berieme s odstupom času ako rozlúčku s fanúšikmi a hokejom celkovo, keďže Demitra neskôr tragicky zahynul pri páde lietadla. Na jeho legendárne nájazdy a geniálne prihrávky však nezabudneme nikdy.

Najpamätnejšie a najemotívnejšie momenty slovenského hokeja v histórii samostatného štátu

Helsinki & Štokholm, 2012, zisk striebornej medaily

Keď mohli Fíni uchmatnúť kvalitný výsledok u nás doma, prečo by sme ich nemohli skúsiť napodobniť v roku 2012, kedy sa o organizáciu starali práve oni a zaspomínať si tak na fínsky úspech z roku 2003? Už pod taktovkou českého trénera Vladimíra Vujtka a v novom hracom formáte sa podarilo našim chlapcom v mierne vynovenej zostave podať výkon, ktorý mal zanechať odkaz, že ani po desiatich rokoch sme nezabudli hrať hokej na svetovej úrovni.

O prívlastku životný by asi najviac vedela rozprávať naša brankárska opora, Jano Laco, dovtedy nepovšimnutý brankár KHL. Nový tréner potvrdil, že má dobrý čuch na hráčov a skutočne vie, čo robí. Pri spätnom prezeraní záznamov doslova vidíme, ako sa hráči bavia hokejom. Darilo sa nám už počas základnej skupiny, v ktorej sme nezvyčajne odohrali 7 zápasov - z toho 5 s víťazným koncom. Nové pravidlá nám do štvrťfinále priniesli Kanadu, ktorej sme mali možnosť oplatiť prehru 2:3 zo základnej skupiny, čo sa nám nakoniec aj podarilo. Nasledoval bratovražedný súboj s odvekými susedmi z Čiech. Ten nás posunul do finále, kde sme už nenazbierali dostatok síl, aby sme zopakovali históriu a naložili Rusom toľko, koľko si zaslúžia.

Miro Šatan a jeho legendárny únik v oslabení proti Česku, vďaka ktorému zvyšoval na 2:1 v náš prospech.

 Toronto & Montreal 2015, zisk bronzovej medaily pre hráčov do 20 rokov 

Mnoho slovenských hokejových fanúšikov začlenilo v posledných rokoch do svojho repertoára aj šampionát mužov do 20 rokov, a to hlavne vďaka skvelým výkonom, ktoré naši mladíci predvádzajú. Na atraktívnosti určite pridáva aj fakt, že sa šampionát odohráva v čase Vianoc a Nového roka, kedy máme predsa len trochu viac času na relax. Dôkazom, že sú reprezentanti ochotní na ľade nechať aj dušu, sú nepochybne zatiaľ posledné Majstrovstvá sveta v Kanade, kde sme sa aj napriek strastiplnej ceste dokázali postaviť na nohy a nakoniec doviesť domov vytúžený kov. 

V úvodnom zápase sa chlapci ani nestihli poriadne rozkorčuľovať a zrazu sme mali pod čapicou krásnych osem kúskov od Kanady. Réwayovci na prehru rýchlo zabudli a chuť si napravili s Fínskom, neskôr aj s Nemeckom. Z tretieho miesta v základnej skupine sme putovali do štvrťfinálového zápasu s bratmi z Čiech. Celý duel sa niesol v našej réžii a odvekým rivalom sme nedovolili streliť ani gól. Tesne pred bojom o zlato sa nám do cesty opäť postavil domáci hviezdny výber, ktorému konkurovať zatiaľ nedokážeme. O tretie miesto a naviac so Švédmi však zabojovať vieme, čoho dôkazom je aj výsledok 4:2. Celý tím ťažil z vynikajúcich výkonov jednotlivcov, za ktorých sa určite oplatí spomenúť kapitána Martina Réwaya a brankára Denisa Godlu.

Zostrih najlepších Godlových zákrokov zo šampionátu.

178 centimetrov geniality na korčuliach - Martin Réway

Vybrať 10 najpamätnejších momentov je nesmierne ťažké, hlavne, keď tých zaujímavých zápasov nebolo rozhodne málo. Je preto jasné, že sa sem nevošli všetky okamihy, no práve preto máme komentáre, kde nám môžete povedať, ktorý moment si ešte vybavíte.

Pre ďalšie informácie zo sveta športu sleduj aj Športkult!

Anketa:
Ktorý moment považujete za ten najkrajší a najemotívnejší?
slovenská 20-ka a ich bronz na MS 1999
stiebro z Petrohradu, 2000
zlato z Goteborgu, 2002
bronz a dokončenie medailovej zbierky, Helsinky 2003
OH v Turíne, 2006
slovenská 20-ka a ich štvrté miesto, MS 2009
vystúpenie na OH vo Vancouveri, 2010
rozlúčka s Palom Demitrom pred vypredaným hladiskom
nečakaná strieborná medaila z MS 2012
mladíci a bronzové umiestnenie na MS v Kanade
slovenská 20-ka a ich bronz na MS 1999
1 %
13 Hlasov
stiebro z Petrohradu, 2000
2 %
19 Hlasov
zlato z Goteborgu, 2002
47 %
459 Hlasov
bronz a dokončenie medailovej zbierky, Helsinky 2003
2 %
17 Hlasov
OH v Turíne, 2006
2 %
22 Hlasov
slovenská 20-ka a ich štvrté miesto, MS 2009
1 %
13 Hlasov
vystúpenie na OH vo Vancouveri, 2010
13 %
127 Hlasov
rozlúčka s Palom Demitrom pred vypredaným hladiskom
14 %
136 Hlasov
nečakaná strieborná medaila z MS 2012
14 %
133 Hlasov
mladíci a bronzové umiestnenie na MS v Kanade
4 %
41 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia