Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2015, 15:54
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje Avengerov!

FILMY A SERIÁLY KEVIN FEIGE MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

V akom filme uvidíme Petra Parkera najbližšie? Kedy dostane samostatný film a čo to znamená pre MCU? To všetko v 16. diele zo Sveta Marvelu.

V poradí 16. časť Čriepkov zo sveta Marvelu prinesie rozhodne veľmi pozitívne správy! O možnom pripojení Spideyho k MCU a jeho veľkom návrate do Marvelu, teda tam, kam patrí, sme už informovali. Keď som však pred rokom a pol polemizoval o jeho začlenení, ani vo sne som nedúfal, že sa mi to nakoniec aj vyplní. Dohoda Sony s Marvelom ale padla, no objavila sa správa, že v januári sa rokovania otvoria nanovo. Očividne sa tak aj stalo a dva giganty, teda Marvel/Disney a Sony sa dohodli na vzájomnej spolupráci. Kto by niečo také čakal iba pár dní po vyhlásení, že šéfka štúdia Sony, Amy Pascal, opúšťa najvyššie kreslo vo firme a zosúva sa o niečo nižšie? Na návrat Spider-Mana k Marvelu/k Avengerom sme čakali dosť dlho a mnohým sa teda splnil sen. Tento krok má ale dôležité dopady na MCU a aj chystané spin-off filmy od Sony. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa situácia za posledné hodiny zmenila. 

Peter Parker sa ešte pred tým, než dostane svoj samostatný film od Marvelu, objaví v nejakom pripravovanom snímku z MCU. Logicky tak môžeme očakávať účasť v Captain America: The Civil War (6. máj 2016), kde zohrá buď menej dôležitú, dôležitú, alebo ústrednú úlohu. Keď sa Marvel rozhodol natočiť Civil War (plány určite siahajú pár rokov dozadu), Spideyho k dispozícii nemal, a tak s ním nemohol počítať ani v scenári pre budúce filmy, tobôž nie pre Civil War, kde, podľa komiksu, zohráva primárnu úlohu. Kevin Feige a spol. sa teda rozhodli, že na jeho miesto dosadia Black Panthera a zároveň mu dajú aj sólovku, pričom jedného z jeho nepriateľov predstavia už v Age of Ultron (Ulysses Klaw - hrá ho Andy Serkis). Naraz sa ale situácia mení a Marvel sa musí rozhodnúť, či sa bude držať pôvodného plánu alebo zmení budúcnosť ich filmov, no najmä scenár a koncept celej Civil War. Spidey zatiaľ v MCU neexistuje, teda existuje, ale pravdepodobne len ako Peter Parker, ktorý svoje pavúčie schopnosti buď nemá, alebo sa s nimi len oboznamuje. Z leakov Sony, ktoré boli horúcim materiálom ku koncu minulého roka ale vieme, že Marvel plánoval reštartovať jeho príbeh, priniesť nového herca a vynechať jeho origin. Chcel divákov vrhnúť rovno do akcie, kedy už Spidey nejaký ten rok zachraňuje občanov New Yorku. Tu by sa ale museli vysporiadať so záludným problémom. Prečo nepomáhal Avengerom počas invázie mimozemšťanov na New York (Avengers 1)? V prípade, že by sa vynechal jeho origin a ľúbostné romániky (čo by sme za to dali, že?), no stále by sa jednalo o stredoškoláka Petra, až také veľké postavenie medzi hrdinami by nemal a rozhodne by nemal nároky zohrávať veľkú úlohu v Civil War, ktorá pre svet Marvelu znamenala viac, než sa na prvý pohľad zdá. Pravdepodobne si tak úlohu kľúčovej postavy konfliktu rozdelia s Pantherom a bude to tak snáď aj uveriteľnejšie. 

Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje Avengerov!


To všetko sú ale dohady a my si budeme musieť počkať na ďalšie informácie či teórie. Čo ale ešte vieme je, kedy uvidíme jeho samostatný film. Dočkáme sa ho o menej ako dva a pol roka, presnejšie 28. júla 2017. Marvel má teda dostatok času na prípravu scenára, môžete si ale byť istí, že Feigovi a veľkým hlavám v štúdiu už po rozume behajú všelijaké možné myšlienky. Najneskôr do konca roka by mali oznámiť aj meno nového herca, aké sú vaše tipy? Isté ale je, že ságu o pavúčom mužovi opúšťa Avi Arada, producent všetkých snímok zo 4-miliardovej ságy. Marvel ho pri kormidle rozhodne nechcel a Sony im s najväčšou pravdepodobnosťou vyhovelo. Na stoličky producentov si zasadnú Kevin Feige a Amy Pascal, Avi Arad zostane na pozícii výkonného producenta, ale veľké slovo rozhodne mať nebude. Dúfame ale, že rovnako tak funguje aj ohlásená kreatívny a produkčný dohľad nad všetkými Spideyho filmami. Sony má totiž jeho filmy nielen financova a distribuovať, ako tomu bolo doteraz, ale má sa podieľať aj na scenári a môže odsúhlasiť alebo poslať k vode dôležité časti scenárov. Ak sa im tá alebo tá postava či dejová linka nebude páčiť, jednoducho sa vyškrtne. Po neúspechoch v podobe Webbových dvoch Amazing Spider-Manov ale očakávam, že Sony si dá poradiť a pôjde sa podľa Marvelu. Nakoniec, sú to oni, ktorí majú patent na komiksový svet a nepochybujem o tom, že Spideymu dajú potrebné tvorcovskú lásku. 

Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje Avengerov!


Čo sa teda mení? Určite Spideyho príbeh, jeho samotný charakter a vystupovanie, herec, ktorý ho stvárni (s Garfieldom teda už nepočítajte) a vlastne všetko, čo sa stalo doteraz, môžete považovať za neexistujúce. Pavúčieho muža čaká druhý reštart za posledných 5 rokov. Ľudia budú určite zmätení (vy nie, nakoľko vás podrobne informujem), ale nie každý fanúšik a televízny/kino divák vojde na Avengerov s tým, že vie, čo sa to vlastne v Marvele deje a prečo hrá Spider-Mana zase iný herec. Neuvidíme tak s najväčšou pravdepodobnosťou ani žiadaný návrat J.K. Simmonsa ako J. Jonah Jamesona, ktorého si po jeho mrazivom a Oscar-worthy výkone vo Whiplash žiadajú mnohí. Som veľmi zvedaví, kto napíše scenár a postará sa o réžiu. Nakoniec, ak sa nepodarí tento Spidey, svet pravdepodobne nad týmto hrdinom už zlomí palicu nadobro.

Čo to všetko ale znamená pre samotný Svet Marvelu? Rozhodne sa dočkáme pár zmien. Zmení sa Civil War, zmenia sa tretí Avengeri (ale len v našich očiach, Marvel mal rozhodne túto alternatívu v úschove už dlho, aj keď, čoraz viac mám pocit, že toto bola prvotná a hlavná myšlienka budúcnosti MCU. Alternatívou bola skôr Spideyho neúčasť v prípade, že by Sony na dohodu nekývlo. Aj keď si to nevieme predstaviť, keďže títo ľudia fakt nevedeli, čo s Parkerom ďalej.), zmení sa ale aj plán premiér väčšiny filmov z 3. Fázy. 28. júla, kedy uvidíme Spider-Mana od Marvelu, sa totiž mal do kín pôvodne uviesť Thor: Ragnarok. Ten sa presunul na 3. november a nasledovali ho aj ďalšie snímky. Jedine Avengers 3, teda oba diely Infinity War sa nepohli a ostávajú na májových releasoch v rokoch 2018 a 2019. Môžete si byť istí, že v tom čase už bude Spidey plnohodnotný člen Avengerov a bude súčasťou novo vytvoreného tímu (o tom viac tu). Rozhodne ma ale nepotešilo odloženie Inhumans, ktorí sa tak neukážu pred Avengermi a budú predstavení až v nich, aj keď s tým už vlastne začal seriál Agents of SHIELD. Kompletný zoznam premiér na vás bude čakať naspodku článku. 

Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje Avengerov!

Čo bude so spin-offmi od Sony nevie nik, možno ani samotné Sony. Venoma sme vidieť chceli všetci a odveci by nebola ani tímovka záporákov - Sinister Six, ktorá mala prísť už budúci rok, avšak, logicky, do odvolania sa odkladá. Sony ale taktiež niečo získalo. V prípade vytvorenia nejakého filmu zo sveta Spideyho si bude môcť požičať niektoré postavy od Marvelu. Aký máte z toho pocit? Myslíte, že Sony urobilo dobre? Náš názor už určite poznáte. Dnešok dokázal, že významné dohody medzi najväčšími štúdiami teda nie sú utópiou. Rozhodne ale nečakajte, že zajtra Marvel ohlási spoluprácu aj s Foxom (20th Century Fox - vlastnia práva na X-Men a F4) a Wolverine si to príde rozdať s Hulkom (orgie pre nás, komiksových fanúšikov). Nikdy ale nehovor nikdy, nakoniec, aj sám Hugh Jackman neraz povedal, že by si do Marvelu ako Wolverine rád odskočil. O čom by ste chceli, aby boli Čriepky zo Sveta Marvelu nabudúce? Napíšeme si niečo o Foxe a ich pripravovaných filmoch o X-Men a Fantastic Four alebo si želáte čítať o niečom úplne inom?

Pre ďalšie informácie, obrázky a zábery sledujte Filmkult.


Zoznam premiér (pôvodný zoznam premiér tu)

Captain America: Civil War – 6. máj 2016
Doctor Strange – 4. november 2016
Guardians of the Galaxy 2 – 5. máj 2017
Spider-Man – 28. júl 2017
Thor: Ragnarok – 3. november 2017
Avengers: Infinity War Part 1 – 4. máj 2018
Black Panther – 6. júl 2018
Captain Marvel – 2. november 2018
Avengers: Infinity War Part 2 – 3. máj 2019
Inhumans – 12. júl 2019

Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje Avengerov!
Domov
Zdieľať
Diskusia