Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2015, 14:28
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Reflektuje Americký Sniper lacný Eastwoodov patriotizmus alebo kvalitnú drámu? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY CLINT EASTWOOD
Uložiť Uložené

American Sniper s Bradley Cooperom čoskoro dorazí do kín a my vám v predstihu prinášame recenziu, ktorá vám poradí, či do kina ísť, alebo nie.

Amerika svojich národných hrdinov berie vážne. Niekedy až príliš vážne, pričom za hrdinstvo považuje aj niečo, čo mnohým rodinám zničí život. Chris Kyle o vojnu v Iraku nežiadal. Neprosil sa o ňu, no bol pevne rozhodnutý ochrániť svoju krajinu. Keď doslúžil, napísal knihu a o 4 roky neskôr zomrel. Občania USA boli vtedy na kolenách. Vojnový veterán a Legenda, ako ho prezývali, bol zabitý. K tomuto príbehu mal ale blízko Bradley Cooper a po tom, čo ho nepriviedol na strieborné plátna Spielberg, rozhodol sa tak učiniť práve on, pričom si na režisérsku stoličku pozval Clinta Eastwooda, umelca v pravom slova zmysle. 84-ročný Clint nás nesklamal a takisto nás nesklamal ani Bradley Cooper v hlavnej úlohe.

Reflektuje Americký Sniper lacný Eastwoodov patriotizmus alebo kvalitnú drámu? (Recenzia)

Najsmrtelnejší sniper v histórii USA zarába v kinách veľké peniaze. Krajina zjavne podporí akéhokoľvek hrdinu, ak to nebude vymyslená komiksová postava. Chris Kyle bol skutočný a mnohými obdivovaný vojak, ktorý zachránil nespočetné množstvo životov mariňákov. Dĺžka biografickej drámy plná akčných sekvencií trvá viac než dve hodiny, no aj tak nezaznamená úplne všetky najdôležitejšie udalosti Chrisovho života. Nezachádza do politických detailov (za čo sme Clintovi vďační), ale ani neukazuje Chrisovu motiváciu. Jediným dôvodom, prečo robí to, čo robí, je odôvodnenie, že jedného dňa mu môže Al Káida zazvoniť na dvere. Chris teda ochraňuje ako svoju zem, tak aj svoje deti a manželku.

Ak ste čakali rovnaký film, aký nám bol prezentovaný v traileroch, budete buď sklamaní, alebo potešení, no určite prekvapení. Dramatických prvkov ani momentov tu rozhodne nie je tak veľa, ako by sme očakávali a v mojom prípade aj dúfali. Navrch má jasne akcia, ktorá je natočená bravúrne. Je prehľadná a je autentickejšia než vo väčšine filmov rovnakého žánru posledných rokov. Náramne som si užil aj momenty so sniperkou, keďže práve tie jediné boli z hľadiska napätia skvele vygradované, aj keď ich rozhodne nie je toľko, koľko by ste čakali. American Sniper sa sústreďuje na problémy vojakov zasiahnutých nekompromisnou a nelogickou vojnou, na ich depresívne, ale aj slastné obdobia života a v prvom rade na to, ako to všetko vnímal Chris, človek, ktorý po vojne hľadal uplatnenie v živote dosť ťažko. Nebyť jeho rodiny, tápal by oveľa viac. A práve tu je jeden z hlavných problémov filmu.

Stavba filmu je presne taká, akú by ste očakávali. Bohužiaľ, jedná sa o spracovanie života skutočného vojaka, a tak presne viete, čo asi bude nasledovať. Nástup v camo oblečení, prvé zabitie a s ním spojený vnútorný súboj a znechutenie, nástrahy vojny, strata blízkych priateľov a následná psychická obroda hlavnej postavy vďaka jeho rodine. American Sniper ničím neprekvapí, ale ani ničím neublíži.

Reflektuje Americký Sniper lacný Eastwoodov patriotizmus alebo kvalitnú drámu? (Recenzia)


Čo sa týka výkonu Bradleyho Coopera čoby Kyla, pár negatív by som veru našiel. Niet pochýb o tom, že Bradley je talentovaný herec a rozhodne má aj na dramatické úlohy, no aj on má svoje rezervy a myslím, že práve American Sniper ich odhalil. Nič mu ale nezazlievame, aspoň ja som s jeho výkonom spokojný. Napokon, už len kvôli role nabral takmer 20 kíl, čo je na ňom aj patrične vidieť. Vedľajšie postavy veľa času na plátne nedostali, nakoniec, pravdepodobne na ne ani nik nebol zvedavý. Film sa delí na Chrisovo obdobie v civile a v službe a rozhodne to nie je len o plachom zabíjaní „teroristov“. Scenár pracuje s faktami a skutočnými momentmi Chrisovho života, aj keď, niektoré boli, samozrejme, pre intenzitu, celistvosť deja a iným dôvodom pozmenené. Dočkáme sa aj spracovania jeho najznámejšieho zabitia, kedy trafil cieľ na 1920 metrov (!), aj keď, opäť, v trocha inom kabátiku.

Reflektuje Americký Sniper lacný Eastwoodov patriotizmus alebo kvalitnú drámu? (Recenzia)

American Sniper je miestami intenzívny, avšak veľmi priehľadným filmom. Nie je to dráma o nič viac, než dobre natočený vojenský film s dobrým hercom a svetoznámym patriotizmom Clinta Eastwooda. Nemusíte sa ale báť, zase tak hrozné to s „Najlepšou krajinou na svete – USA“ nebude. Aj keď možno budete počas úvodnej polhodinky rozmýšľať o tom, či armáda Spojených štátov amerických nezaplatila Clintovi malú propagandu. Dočkáte sa pár skvelých momentov, pár hluchých a možno aj zbytočných scén, no a v neposlednom rade úžasných sekvencií so sniperkou. Za seba ale môžem povedať, že som sa vôbec nenudil a aj keď mi niektoré scény vadili alebo by sa dali natočiť inak, jednoducho som si ho užil. Okrem akcie ma ale Eastwood a Cooper tak trocha sklamali pri dramatických momentoch či scénach Chrisa s rodinou. Možno za to môže scenár, možno povaha skutočného American Snipera, ktorého údajne Cooper skvele vystihol. 7,5/10

Domov
Zdieľať
Diskusia