Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2015, 12:27
Čas čítania 0:00
refresher team Dominik Vetrák

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Po mnohých rekapitulačných článkoch prichádza na rad aj sekcia filmov. Vybrali sme pre vás 10 najlepších snímok uplynulých 12 mesiacov!

Minulý rok sme pre vás pripravili rebríček 10 najlepších mainstreamových filmov oveľa ľahšie. Rok 2014 bol však, našťastie, oveľa bohatší na nezabudnuteľné a úžasné projekty, z ktorých drvivú väčšinu sme obdivovali v kinách. Ako v každých rebríčkoch, zoznamoch a výberoch, aj v tomto prípade nám je jasné, že neuspokojíme každého z vás, ale o tom už tieto rebríčky sú. Odrážajú náš subjektívny pohľad, pričom si môžete byť istí, že tých pohľadov bolo viac než dosť. Hlasovala totiž celá redakcia Filmkultu, teda 12 ľudí.

Bonus: The Raid 2
Začneme najlepšou bitkárskou záležitosťou roka, ktorá sa však nanešťastie nedostala do slovenskej distribúcie, a tak funguje ako akýsi bonus / jedenáste miesto. Pokračovanie perfektnej akčnej a najmä krvavej indonézskej rúbačky prišlo tri roky po prvom diele a my sme už z trailerov vedeli, že tentokrát sa dočkáme väčšieho množstva lokalít a postáv. Nezáleží na tom, že tie súboje boli už tak trocha nereálne, ale (už vyššie spomínaná) choreografia bola jednoducho geniálna. A to ešte nehovoríme o práci s kamerou, vďaka ktorej sme si mohli užiť dokonalej brutálnosti dosýta a v perfektných uhloch. Záverečná mlátička by sa mala premietať snáď každému režisérovi, ktorý sa rozhodne, aby sa v jeho filme niekto bil. Jednoznačne odporúčame. 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?


10. The Grandhotel Budapest
Režisér Wes Anderson pristúpil ku svojmu ďalšiemu filmovému dieťaťu naozaj opatrne a prezieravo. The Grandhotel Budapest je totiž detailne napísaná a skvelo zrežírovaná komédia plná nečakaných humorných, či prekvapivých situácií, ktorá pobavila mnohých divákov, vrátane nás. Aj keď mnohí čakali možno niečo iné, viac než hodina a pol neopozeranej a originálnej zábavy distribuovanej skrz širokú plejádu obľúbených a úžasných hercov uspokojila snáď každého diváka. 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

9. 12 Years a Slave 

Prvý film v našom rebríčku, ktorý je v skutočnosti z roku 2013, avšak do našej distribúcie sa dostal až začiatkom minulého roka. Jeden by mohol namietať, že potom tento rebríček nedáva zmysel, avšak to by sme sa dostali do situácie, kedy skvelé filmy zostanú v prázdnote, keďže sme ich pri tvorení rebríčku minulého vidieť nemohli. Prejdime ale k samotnej snímke. Tú režíroval Steve McQueen, autor veľkého množstva krátkometrážnych záležitostí, rovnako ako výborných celovečerných filmov Hunger a Shame. Tu sa však jedná o jeho prvý naozaj veľký film rezonujúci po celej Amerike vďaka dlhé desaťročia tabuizovanej téme - otroctvu. To je tu videné skrz skutočný príbeh muža, ktorý sa napriek svojej krehkej slobode dostal podvodom do otroctva, v ktorom spočinul 12 rokov. Cez jeho oči vidíme smutný príbeh o tom, ako sa údajne najväčšia demokracia na svete správala k ľuďom inej rasy nie až tak dávno, čo je niečo, čo nabralo ešte väčší presah po nedávnych udalostiach v americkom Fergussone. Dychberúci príbeh tak od nás dostáva deviate miesto za dokonale zahrané postavy obzvlášť u vedľajších postáv, za čo si ostatne odniesla Lupita Nyong'o aj Oscara. A keď už sme pri Oscaroch, tak nesmieme zabudnúť, že 12 Years a Slave získal Cenu Akadémie za najlepší film roku 2013.

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?


8. Edge of Tomorrow 
Starček Tom Cruise sa stále nevzdal akčných blockbusterov, avšak namiesto toho, aby sme krútili hlavami nad jeho starnúcim výzorom, boli sme ohúrení stvárnením jeho najnovšej postavy v akčnom sci-fi Edge of Tomorrow. To si možno zobralo pár nápadov z už starších a známejších filmov, avšak jeho prevedenie bolo úžasné, zábavné, originálne, občas aj humorné a hlavne strhujúce. Spolu s Emily Blunt porazili mimozemskú inváziu vskutku zaujímavým spôsobom a myslím, že hovorím za všetkých, keď poviem, že sa jednalo o snímku s azda najlepšími akčnými momentmi a efektami. Bravó, Doug Liman.

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?


7. Boyhood 

Richard Linklater svoje ambície natočiť film zobrazujúci dlhú etapu života s rovnomerným starnutím hercov načrtol už pri svojej trilógii Before Sunrise, Before Sunset a Before Midnight. Tu to však doviedol do dokonalosti, keďže nám ukázal dospievanie chlapca v takmer reálnom čase. To sa mu podarilo vďaka časozbernej metóde, kedy sa každý rok stretol celý štáb a natočil zakaždým ďalšie scény. Výsledkom je naozaj fantastické dielo dlhé takmer tri hodiny ukazujúce detstvo dospievajúceho Masona stvárneného Ellarom Coltraneom. Vo filme uvidíme vzťah syna a miestami odcudzeného otca, osamelej mamy, týranej mamy, jeho prvej lásky a veľa ďalšieho spojeného s dospievaním mladého muža v dnešnej dobe. Pre vynikajúcu réžiu si tak odnáša Boyhood siedme miesto nezabúdajúc na to, že Linklater podstúpil obrovské riziko, keď sa spoliehal na to, že z Coltranea vyrastie schopný herec. A že vyrástol! Už teraz sa hovorí o možnej nominácii na Oscara.

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?


6. Guardians of the Galaxy 
Ak by v tomto rebríčku mala byť Marvelovka, tak by si možno mnohí predstavovali, že to bude výborne natočený  Captain America: Winter Soldier, ktorý sa jednoznačne radi medzi najlepšie marvelovky. Celému svetu ale učarovali zábavní a pestrofarební Guardians of the Galaxy. Komiks nie príliš známy, postavy nie príliš obyčajné, avšak ako sa ukázalo, James Gunn ich dokázal pretransformovať na strieborné plátno priam dokonale, pričom nám okrem skvelých postáv priniesol trefný humor, farbami hýriacu akciu a podarené nápady, ktoré sme jednoducho očakávali, vzhľadom na potenciál vesmírneho sveta, ktorý ešte Marvel veľmi neochutnal. Tešíme sa na dvojku a hlavne na crossover s Avengermi!

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

5. X-Men: Days of Future Past
Nielen Marvel vie točiť komiksovky. Fox, dovolíme si tvrdiť, to vie ešte lepšie. Hlavne, ak sa sústredia na kvalitu a nie na kvantitu. Toho sa drží aj duchovný otec filmových mutantov, Bryan Singer, ktorý sa konečne vracia k franchisu okolo Wolverina a spol. V máji priniesol do kín nových X-Men, ktorí cestovali v čase a prepojili osudy starej a novej generácie. Perfektné herecké výkony, kvalitný scenár, úžasné (nielen bojové) scény (Quicksilver  uchvátil celý svet), obľúbený svet a najmä skvelá práca s postavami a ich časom na plátne a tak ďalej a tak ďalej. Na Apocalypse sa tuším tešíme viac, než na akýkoľvek iný komiksový film. 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?


4. Dallas Buyers Club
Film, ktorý definitívne presadil Matthewa na poli najlepších a najžiadanejších hercov Hollywoodu. Výrazná strata váhy, emócie, ktoré v nás vzbudil, ale najmä skvelý čuch na rolu. Dallas Buyers Club bola jednoducho dráma, ktorú sme potrebovali ako soľ a potreboval ju najmä Matthew. Jeden z najosobnejších a najhlbších filmov roka, ktorý v nás zanechal aj pár mesiacov po premiére niečo viac, než len údiv nad tým, ako veľmi Matthew schudol. Podobnou premenou si prešiel aj úžasný Jared Leto, ktorý opäť raz potvrdil, že patrí medzi špičku. Keď k tomuto úžasne natočenému filmu pripočítate fakt, že sa jedná o skutočný príbeh, minimálne 4. miesto si film určite zaslúžil.

 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

3. Wolf of Wall Street

Film držiaci prvenstvo v počte nelegálne stiahnutých kópii z internetu je pre nás komédiou roka. Jeden by mohol namietať, že sa jedná skôr o drámu, ale sorry, my sme sa po väčšinu času smiali. Geniálny Leonardo DiCaprio si svojím výkonom zaručil nomináciu na Oscara, avšak Matthew a jeho Dallas Oscar Stealers Club zaručili, že nebude mať u konzervatívnej Akadémie najmenšiu šancu, čo sme síce čakali, ale stále nám to je ľúto. Nie je to však len on, kto vo filme hviezdil. Jonah Hill sa totiž nenechal ani trocha zahanbiť a ukázal nám, že byť vtipný je stále jeho najväčšia devíza, rovnako ako Scorsese ukázal, že jeho štýl je nepopierateľný. Alebo iba nám príde Wolf of Wall Street ako Goodfellas v bielych golieroch? Nemáme však nič proti, drogy, sex a nekonečné fuckovanie je niečo, čo zabaví rovnako mainstreamového diváka ako kohokoľvek iného a my sme sa nechali vtiahnuť tak, ako vy. 

Na druhej strane sa čoraz viac objavujú hlasy spomínajúce, že film glorifikoval zločiny v ňom spáchané a nepoukázal dostatočne na svoje obete, čo je niečo, s čím možno všetci nesúhlasíme, ale určite je to hodné debaty. Rovnako ako fakt, že to, čo sa na Wall Street deje a to, ako skoksovaní brokeri konajú, priamo ovplyvňuje to, či budete mať zajtra zamestnanie. A to už je strašidelné. 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

2. Gone Girl 

David Fincher je zaneprázdnený režisér. Po natočení vynikajúcej adaptácie mrazivého švédskeho thrilleru The Girl with a Dragon Tattoo si odskočil pripraviť nám skvelý seriál House of Cards oživujúci kariéru geniálneho Kevina Spaceyho a predtým, než sa pustil do Gone Girl, potešil fanúšikov rapu režírovaním Jay-Zho a J.T.ho hitu Suit & Tie. Gone Girl je však po dvoch rokoch ďalším veľkofilmom, v ktorom nám David ukazuje, ako vie promo kampaň oklamať oko diváka. Rovnako, ako si veľa ľudí v 90-tych rokoch predstavovala Fight Club ako tupý bitkársky film a odchádzala s padnutou sánkou padla sánka nám, keď sa z jednoduchého thrilleru o zmiznutej manželke vykľul pohľad na moderné manželstvo dvoch nie úplne normálnych ľudí. K tomu vynikajúci Ben Affleck opäť potvrdzujúci, že jeho zlé časy sú minulosťou a mrazivá Rosamund Pike spolu so skvelým soundtrackom. Jednoducho Fincher ako ho milujeme.

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

1. Interstellar

A sme na konci. Nemyslíme si, že ste predpokladali, že sa na prvom mieste objaví niečo iné a ak áno, tak vedzte, že my sme nemali najmenšie pochybnosti. Za krátku existenciu Refresheru sa totiž asi prvýkrát stalo, že by sa jeden film objavil na prvej priečke u naozaj drvivej väčšiny hlasujúcich. A prečo tomu tak je? No v prvom rade preto, že je Interstellar z čisto filmového hľadiska jednoducho nádherný film. Používajúc minimum dnes už tak znásilňovaného CGI, je Christopher Nolan oldschoolerom vo svojom žánri v tom najlepšom slova zmysle. Naozaj nádherné zábery spojené s naozaj nádherným soundtrackom Hansa Zimmera dávajúc dôraz na momenty ticha evokujúce pocit vo vákuu su však len jedným z elementov, prečo je Interstellar film roka. Je ním totižto okrem celkovej atmosféry tvorenej kamerou a zvukom aj skvelý príbeh. Ten síce príliš komplexný nie je, ale skrýva toho v sebe toľko, že sa nehanbíte na film ísť do kina aj štyrikrát a zakaždým v ňom objavíte niečo viac. 

Aké sú najlepšie filmy roku 2014?

V prvom rade sa jedná o otázku enviromentalizmu a o tom, kam ako ľudstvo smerujeme. V roku 2014 je už viac menej jasné, čo sa stane s populáciou planéty ak sa niečo nezmení v otázke (a jej odpovedi), ako sa ku Zemi správame a Interstellar tomu dáva jasné zrkadlo ukazujúc príbeh astronautov na ceste do neznáma, aby zachránili niečo, čo už sa možno zachrániť nedá. To je centrálnou témou filmu tvoriac ten najdôležitejší presah a to, čo si máme z kinosály okrem úžasného filmového zážitku odniesť. Ak by sme však chceli ďalej riešiť, čo nám chcel Nolan povedať, tak by sme o tom mohli napísať diplomovú prácu, avšak, pre účely tohto článku nám stačí povedať nasledovné: Interstellar je filmom roka 2014, pretože nám poskytol tú najlepšiu možnú kombináciu. Obrovský dlhometrážny veľkofilm s nádhernými zábermi s minimom CGI (obzvlášť oproti jeho kolegom v brandži), nádherný a miestami až revolučný soundtrack vytvárajúci so svojimi miestami ticha naozaj vesmírnu atmosféru a epický príbeh. Ten nám ukazuje, čo sa môže stať s planétou už onedlho, robí si srandu z konšpirátorov, ponúka zatiaľ najvernejší obraz teórie relativity v praxi a hlavne rozpráva nádherný príbeh, ktorý je ešte k tomu skvelo zahraný. Otázkou už len zostáva, čo nám Nolan predvedie nabudúce.


Tak, to bola naša TOP 10. Musíme povedať, že uplynulý rok bol nesmierne vydarený a ponúkol nám množstvo perfektných snímok, ale aj sklamaní. Môžeme byť radí, že sa v rebríčku ocitlo viac skutočne hraných filmov a drám, či komédií miesto rýchlokvasných blockbusterov. Aká je vaša najlepšia desiatka a čo očakávate v budúcom roku?

PS: Do desiatky sa neprebojovali nasledujúce filmy: The Lego Movie, Captain America: Winter Soldier, Her, Dawn of the Planet of the Apes, John Wick, Locke, Predestination, Fury, Godzilla, How to Train Your Dragon 2, Lincoln, Inside Llewyn Davis, American Hustle, Most Wanted Man, či Snowpiercer. Uvažovalo sa aj o európskych filmoch ako Ida, Leviathan, či Plemja. Aj keď sa im do "hollywoodskej" a "komerčnej" desiatky preraziť nepodarilo, určite vám tieto filmy odporúčame.

Domov
Zdieľať
Diskusia