Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2015, 20:21
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda jakub0040 (BCS)

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

TECH
Uložiť Uložené

Jedna z najznámejších postáv car spottingu priblížená v podrobnom článku.

Shmee150. Ako mi určite dáte za pravdu, toto meno alebo ak chcete nickname je vo svete automobilových nadšencov a najmä car spotterov naozaj veľkým pojmom, dovolím si povedať, tým najväčším. Ide o Brita s vlastným menom Tim Burton, ktorý je celosvetovo preslávený tým, že cestuje po svete, pričom zachytáva tie najväčšie a najviac exkluzívne automobily, predovšetkým na bežných komunikáciach. Pravdou síce je, že nepatrí zrovna medzi umeleckých fotografov/spotterov, keďže si nezakladá veľmi na kvalite záberov, kladie však dôraz na autenticitu, zaujímavosť a v neposlednom rade je jeho tromfom fakt, že neraz pohotovo informuje prostredníctvom svojich spotov o najnovších prírastkoch/novinkách a rovnako nechýba ani na väčšine automobilových eventoch, autosalónoch či milionárskych závodoch. Ostatne, pointou jeho car spottingu boli, sú a aj budú hlavné videá, vďaka čomu je jeho YouTube doslova nafullovaný tisíckami jeho vlastných krátkych či dlhých "dokrútiek". Vo výsledku sa jeho channel pýši viac než 145-miliónmi views a zároveň má približne 343-tisíc odberateľov.

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

 

Tim ako Shmee, respektíve ako značka Shmee150, začal svoju činnosť začiatkom roku 2010. Vtedy na svoj YouTube zavesil video dvoch superšportov - Ferrari 458 Italia a Lamborghini Murcielágo LP670-4 Super Veloce, teda dvoch vtedajších noviniek, ktoré neboli v tom čase ešte možné vidieť na cestách. Išlo o autentické zábery zo špeciálnej akcie britského Top Gear-u v Londýne, v rámci ktorej boli dané exempláre vystavené. Po tom, ako sa jej Tim zúčastnil, vytvoril polminútové video, ktoré následne uploadolKrátko na to začal spotovať v samotnom Londýne, čím spustil (v takom rozsahu) novú vlnu, respektíve kultúru fotenia automobilov - car spotting. Ten tvorí gro jeho internetovej činnosti a ako už asi fanúšikovia našej fejsbukovej stránky vedia, ide o fotenie náhodných exkluzívnych či exotických automobilov zväčša na bežných cestách. Okrem toho, začal robiť vlastné vlogy a následne chodiť na rôzne eventy, na ktorých sa zoznámil s množstvom vplyvných či bohatých ľudí. Tí mu ukazovali ich superšporty či inak exotické vozidlá, pričom neraz sa na nich sám vozil. Dokonca, jedného dňa sa dostal do garáže jedného šejka, ktorý mu odhalil viaceré naozaj vzácne kúsky v jeho súkromnej zbierke.

Všetky tieto poznatky, zážitky a udalosti si samozrejme zaznamenával, a tak vzniklo množstvo naozaj exkluzívneho materiálu veľkej hodnoty, ktorý predstavoval pre svet v tom podaní niečo nové a jednoznačne zaujímavé. Shmee mal zo začiatku hneď viacero jútjúb kanálov. Na jednom pridával najdôležitejšie spoterské videá, na ďalší účet sem-tam pridala obsah i jeho priateľka (Ms. Shmee) a rovnako disponoval aj účtom, na ktorý pridával gameplay-e z v danom čase novej konzolovej hry Forza Horizon. Posledné dva YouTube účty boli tvorené kratšími videami či unboxingmi na nové technické gadgety, ktoré si kúpil. Neskôr však svoju aktivitu zlúčil a už nejaký ten rôčik pridáva všetko výhradne na svoj hlavný YouTube kanál, ktorý sa postupne citeľne rozrastá. A to či už počtom videí, ale pochopiteľne i počtom zhliadnutí a fanúšikov. V súčasnosti má Shmee pod palcom okrem YouTube všetky dôležité sociálne siete - od Facebook-u, Instagramu až po Twitter, kde zaplavuje svojich fans všakovakým automobilových obsahom.

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?
Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Určite sa pýtate, čo vlastne Shmee robí, teda čím sa živí. Ako sám povedal, je to najčastejšie kladená otázka, ktorú opätovne dostáva. Veci sa majú tak, že po úspešnom skončení školy v jeho 18-tich začal pracovať v jednom malom londýnskom obchodíku s elektronikou. Odtiaľ putoval do zahraničia, kde absolvoval výcvik, aby sa mohol stať lyžiarskym inštruktorom. To sa mu aj podarilo a krátko na to "vyučoval" zimné športy na Novom Zélande, kde sa však neskôr zranil, a to ho viedlo k návratu do Veľkej Británie. V tom čase začal prejavovať svoju veľkú náklonnosť k automobilom, najmä tým exkluzívnym, čo vyústilo okrem vzniku vyššie spomenutým účtom aj k založeniu stránky The Supercar Kids. Svoju náplň práce Tim odvtedy nikdy bližšie nešpecifikoval, respektíve neprezradil, čo ho vlastné živí. Ako tak sa k tomu "opäť" vyjadril začiatkom tohto roku, kedy sa objavilo jeho videjko pod názvom Q&A (questions & answers). Ako tušíte, touto cestou sa rozhodol odpovedať na často kladené otázky svojich fanúšikov. Jednou z nich bola znovu otázka, čo robí. Veľa toho neprezradil, vieme len, že nemá stabilné zamestnanie a okrem danej internetovej stránky vedie pár občasných biznisov, ktoré mu očividne čo-to prihodia. Čo je však jasné, ide si svoj slogan "living a supercar dream".

Neodmysliteľnou súčasťou jeho "dobrodružstiev" je nepochybne predovšetkým jeho automobil, ktorý je všeobecne známy pod pojmom Shmeemobile. Za jeho pôsobenie sa pod jeho rukami vystriedalo viacero vozidiel, medzi ktorými najmä v posledných rokoch nechýbajú ani zaujímavé, exkluzívne kúsky. Ako sa uvádza v databáze na jeho vlastnom webe, sprvoti to boli, pochopiteľne, bežné (lacné) autá. S odstupom času sa však stal majiteľom exkluzívnejších kúskov ako napríklad Audi S5 Cabrio, BMW Z4 sDrive30i (len počas letných radovánok) alebo Aston Martin V8 Vantage Roadster (vstup do ríše ''supercars'') či Audi R8 V10 Spyder. Poslednú spomínanú R8-čku, mimochodom v netypickej, no o to viac zaujímavej farbe fólii, následne vymenil za britský McLaren MP4-12C, s ktorým si ho spája asi väčšina z vás.

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Ako vieme, ide o superšport poháňaný vidlicovým, 3,8-litrovým osemvalcom preplňovaným dvoma turbodúchadlami, ktorého výkon má hodnotu 460 kW / 625 koní a 600 N.m (novší modelový rok). Na prenos sily slúži sedemstupňová dvojspojková prevodovka (Seamless Shift Gearbox), posielajúca silu na zadnú nápravu. Vďaka čomu ho však každý hneď spoznal, bola netradičná modrá fólia (áno, pôvodne bol čierny) v odtieni, ktorému Shmee nepovedal inak ako "shmee blue". V závere predošlého roka, krátko pred Vianocami, nás ale šmí začal trochu naťahovať, nakoľko ohlásil, že na svetlo svetla príde nový Shmeemobile. Ako darčekové balenie a následne i ďalšie indície naznačovali, Tim ostane verný (žeby nejaké, ehm, peňažné výhody?!) automobilke McLaren, a tak sa okruh možných vozidiel zúžil na model 650S alebo veľkolepú P1-tku.

Pri tejto dileme však už bolo všetko pochopiteľne jasné, a tak voľba padla no novučičký McLaren 650S, tentokrát v otvorenej verzii Spider. V skutočnosti teda nejde o nič iné ako 12C-čko s novým look-om, názvom a zdvihnutým výkonom - 478 kW / 650 koní. Dajme tomu, že facelift. Nový Shmeemobile je nalakovaný v krikľavej zelenej farbe a ako Shmee prehlásil, tentokrát fóliu nedostane. Ako ste si mohli všimnúť, na prvých fotografiách bol síce osadený dočasnými značkami, medzičasom však už predok i zadok "zdobia" tradičné "plátky" všetkých dôležitých Shmeemobilov, teda 87 TB. Ako možno tušíte, dvojčíslie reprezentuje rok jeho narodenia spolu s jeho iniciálkami. Na záver ešte informácia o tom, že Shmee sa nedávno nechal počuť, že sa opäť aj tento rok zúčastní Gumballu 3000, zatiaľ sa však stále na najznámejší milionársky závod nezapísal.

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Shmee150: Kto to vlastne je, čo robí a aký je jeho nový Shmeemobile?

Domov
Zdieľať
Diskusia