Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. decembra 2014, 15:45
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Nesmierne zábavný, možno trochu vulgárny, vždy priateľský a nápaditý streamer na Twitchi. To je Restt, ktorý nám ponúkol skvelý rozhovor o všetkom možnom.

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)

Restt sa stáva každým dňom obľúbenejším a známejším pojmom na českom a slovenskom internete. Už prvý článok spred pár mesiacov mal veľký úspech, a tak som sa rozhodol, že tohto vyťaženého „retarda“, ako sa Restt sám nazýva, prehovorím na rozhovor, ktorý, dúfam, ocení veľa z vás. Bez zbytočných rečí, prelúskajte sa našimi otázkami a Resttovými odpoveďami a vyjadrite svoj názor v komentároch. 

Na začiatok sa nám predstav, kto si, čo robíš, koľko máš rokov, atď.
Čau, čau, moje meno Je Michal Adamik, mám 23 rokov, pracujem vo fitku a väčšina ľudí ma pozná ako streamera na twitchi.


Žiješ sám alebo s rodičmi? Nesťažuje sa niekto na hluk, napríklad susedia?
Žijem s mamou z toho dôvodu, že chcem ísť do USA, takže nie je pre mňa moc prijateľné vyhadzovať všetky peniaze do bytu, prípadne nejakého nájmu. A čo sa týka hluku, tak o žiadnom neviem (smiech).


Čo na tvoje hobby hovorí rodina, kamaráti a frajerka?
Keď sa ma niekto spýta, čo robím alebo kde pracujem a odpoviem mu, že „hrám hry", tak sa ma pýtajú znovu, že bez srandy, aká je tvoja práca? Takže u nás na Slovensku to neni tak rozšírené, ale chce to len čas. Čo sa týka môjho okolia, tak je to všetko absolútne super, ale aj keby mali problém, prestať nejak nehodlám.

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)


Kde pracuješ?
Moja práca je momentálne ako obsluha fitness centra mgym, v ktorom som robil aj osobného trénera, ale keďže s ľuďmi pracujem nonstop, tak som s tým sekol a venujem sa viac sebe a snažím sa odložiť si nejakú energiu na večerný stream.


Čo vo fitku robíš konkrétne?
Ako som povedal, robil som nejaký čas osobného trénera, ale z dôvodu, že som sa snažil rozbehnúť stream a potreboval som čo najviac energie (áno, slovíčkár ma teraz, že akú energiu potrebujem na hranie hier). IDIOTI, nie je to len o hrách, Tak som to nechal ísť a momentálne pracujem ako obsluha, čo papá, cvičí a sem tam naleje vodu.

Ako sa vysporiadavaš s nedostatkom spánku, keď spávaš tak málo?
Čo sa týka spánku, je síce pravda, že vstávam 06:00, ale to ďalších milión ľudí ... (držím s vami, je to svinstvo!).
Tak nejak som si zvykol, že budem spávať 5 hodín a budem „normálne“ fungovať celý deň, čomu som nikdy neveril, pretože spánok milujem. Ale jasné, sú dni, keď proste zaspím a moje ráno je o 12 hodín neskôr.

Ako dlho streamuješ?

Streamu sa venujem asi 8 mesiacov, ale to nejak nepotvrdzujem. Musel by som hľadať zmluvu od providera a to sa mi vázne nechce, keďže som práve vstal (14:11).

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)


Ako často meníš hry pre stream, koľko hier si približne už na streame odohral?
Na začiatku som to robil prevažne príbehovo, takže mi ľudia vybrali nejakú hru s popi*i príbehom a po večeroch sme sa do neho po kúskoch púšťali. Teraz to robím voľnejšie. Hrám, na čo mám chuť a náladu a väčšinou dávam pred streamom vedieť na môj twitter vedieť, kedy sme online a čo nás dnes čaká. Momentálne sa motám okolo Counter Strike a World of Warcraft, po večeroch sa ale stále púšťame do príbehoviek, prípadne do nejakých survival titulov ako DayZ.


Máš nejakých sponzorov, ktorí ti posielajú hry alebo všetko riešiš z vlastnej peňaženky?
Všetko mám od sponzorov (smiech). Od začiatku som vedel, do čoho idem a akých ľudí chcem mať okolo seba, takže žiadna reklama, žiadne zdieľania a tak ďalej. Už keď som začal so streamom, mal som fanpage s nejakou tisíckou ľudí. Nedával som o sebe vedieť, lebo mi ide skôr o kvalitu, než o kvantitu ľudí :). Kto sa ku mne nejak dostane, tak väčšinou to bude vďaka tomu, že človek sám hľadal nejakú partiu ľudí alebo nejaký gameplay jeho obľúbenej hry.

Spoznávajú ťa ľudia na ulici?
Väčšinou mám kapucňu alebo som v aute, ale áno, veľakrát, či už skrz stream alebo youtube. My sme malé mestečko.

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)

Prečo si začal streamovať a kto/čo ťa k tomu priviedlo?
Už dávnejšie som sledoval nejaké streamy po večeroch, keď už som nemal náladu na seriál ani chuť hrať a určite sa mi nechcelo spať. Všetky boli po v anglickom jazyku, tak som chcel vedieť, či je niekto u nás, kto takto streamuje. Našiel som pár bláznov, ale po minúte som ich jednoducho vypol. Niečo tomu chýbalo, nejaká energia alebo chuť ku streamovaniu. Je totiž veľký rozdiel medzi streamerom a hráčom. Ako som už spomenul, nie je to len o hrách. Asi o 2 dni neskôr som zobral ďalšiu zmluvu na net a pustil 1. stream.


Aké sú tvoje profesionálne ciele, čo chystáš v najbližšej budúcnosti? Párkrát už v streamoch odznela Florida, v akom štádiu to je a čo tam chceš robiť?

Profesionálne ciele? Jediný je vstávať bez budíku, keď toho niekedy dosiahnem, tak sa kuknem niekam vyššie. Florida je moja spriaznená duša, neviem prečo. Neviem kedy, ale viem, že raz tam budem. To je ale ešte strašne ďaleko. Chcem tam totiž ostať a nie ísť na turistické víza poobzerať krajinu.

Čo sa týka práce, tak by mi to bolo úplne jedno. Pokojne by som upratoval kino alebo sa motal okolo fitka. Samozrejme, išiel by som tam s mojím streamom. Myslím, že ľudia by radi videli nejaké vlogy, stream, youtube videá práve z USA. Raz sa mesiac spraviť nejaké losovanie, čo by chceli vidieť. Príklad: NY, LA, NIJAGAAARIS, proste čokoľvek. Tak by som odložil nejaké prachy a raz za mesiac fúknuť nejaký výlet, samozrejme s videozáznamom. Keďže niečo také tu nerobí nik, aspoň myslím.

Myslím, že cosplay od Restta si užije každý jeho fanúšik

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)


Dá sa na Slovensku streamovaním živiť bez potreby normálnej práce?
Ide o streamera ako človeka, niekomu by si vlepil facku po prvej minúte, niekoho by si zase rád podporil. Tuším aj Spirit povedal: Aj keď bol by celý svet proti, jeho neskrotí, naopak hrotí. Trvá to pokým sa šampión zrodí. Asi tak 10 000 hodín, takže mám tam ešte rezervu.

Takže áno, streamom sa dá uživiť ako každou inou prácou, sleduj zábavný priemysel, hudbu, 5 000 rapperov a možno 0,2 % z nich si môžu povedať, že Started From the Bottom. Popritom sedia v Bentley a rozmýšľajú, na ktorú pláž si pôjdu oddýchnuť. 

Vieš si predstaviť, že by si tak zarábal na živobytie ty? Ak áno, o koľko rokov?
Jasné, že viem, ale neostalo by to iba pri streame. Čas treba využívať, takže keby som sa venoval streamu a mám polovicu dňa voľno, určite by som riešil youtube, či už sa to týka crossfitu a tréningov, vlogov, postrehov, no proste čohokoľvek. Predsa len, nie každý môže stream sledovať a veľa ľudom je prijateľnejší youtube, keďže si video pauznú alebo si prehrajú danú časť videa pokojne aj 50-krát. To na streame neexistuje, keďže „lajfstrum“, však?.. 

Poznáš hry, ktoré by si v živote nezapol? Trebárs nejaké známejšie.
Také v mojom prípade neexistujú, keďže hrám celý život a aj tú najväčšiu pi**vinu som zapol aspoň na chvíľu :D 

Na akej zostave hráš a koľko ťa stála technika, s ktorou streamuješ?
Sponzor Intel, Nvidia (smiech). Nedávno sme kupovali (my ako stream) novú hračku, ale keby ti tu rozpisujem, čo to v sebe všetko má, tak by si ten článok uploadoval 4 dni. Nie je to žiadny extrém, avšak spĺňa svoje, ďakujem stream!


Čo ťa vie pri streamovaní najviac nahnevať? Drblé otázky fanúšikov, Poliaci alebo niečo iné?
Čo sa týka mojich fans, tak pri nich dr*lé otázky neexistujú, za každú jednu som rád, keďže práve tak divák udržuje stream pri živote. Samozrejme, sú vždy nejaké, ktoré občas prehliadam, inokedy zas na ne reagujem okamžite, samozrejme aj s mojom tradičnou odpoveďou a to práve diváka baví.

K otázke, nerád prehrávam a keďže hrám hry celý život, tak ma tá prehra vytočí najviac, takže neprehrávam vôbec, a keď už náhodou, tak nie mojou vinou. Pekne to viem všetko zhodiť na hru samotnú alebo na môj poľský tím. 

18. Hra, ktorú si dokážeš zapnúť hocikedy, teda najobľúbenejšia hra?
Neviem povedať, sú ale hry, ktoré hrávam 10 rokov a stále ma neomrzeli,  napríklad World of Warcraft či Counter Strike . 

14 rokov CS-ka, my vieme. 

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)


Na ktorú hru vydanú v najbližších mesiacoch sa tešíš najviac?
Jednoznačne EVOLVE, nebudem ju ani rozoberať, proste sa mrknite na gameplay, prípadne, ak máte čas, venujte jej trocha pozornosti. Hral som alfu a za posledné roky z toho, čo vyšlo, je to neskutočná namotávka . Určite však netreba zabúdať na H1Z1 či GTA V (január).  


Zo streamov badať, že zabŕdaš aj do filmov, sleduješ ich pravidelnejšie, zájdeš si do kina?
Milujem filmy. V kine som nonstop na každý nový program a za posledné roky mi neuniklo snáď nič dôležité. Takže áno, nenávidím však tie internetové kritické svine, ktoré zhodnotia na filme to, že v danom zábere sa herečka pozrela na zlú stranu, prípadne jej nevystrekla slza, keď jej 40. bratranec prišiel o manželku. Super filmy získavajú na CSFD 60% skrz názor opičiaka v upotenom pyžame. Takže, ľudia, keď idete do kina, prosím vás, nekukajte, koľko získal daný film na CSFD %. Sú to lesníci.

Na aký film sa tešíš v najbližších mesiacoch najviac?
Momentálne čakám na 3. sériu Vikings. Pri filmoch mi je to jedno, pozriem si všetko. 


Ľudia si tvoje streamy obľúbili najmä kvôli zábave. Dosť často vypustíš pekné hlody, občas aj pekne sfailuješ. Neplánuješ robiť častejšie highlighty zo streamov? Sám som mal neraz obrovské záchvaty smiechu a to ma hocičo len tak nerozosmeje.
Ako sme sa bavili pred chvíľkou, keby že sa náhodou raz dopracujem na full-time streamera a mal by som dostatok času, tak nejaké „hajlajty“ by sa určite na Youtube objavili.

Našťastie, pár ľudí si urobilo námahu a zostrihalo niekoľko tvojich streamov, z ktorých vypichneme tie najlepšie. Opis Poliakov po 3. minúte je jednoducho úžasný

Hrávaš hry aj mimo stream alebo už nezapneš hru bez streamovania?
Vôbec, väčšinou som v práci a keď tam nie som, som na streame, takže nemám kedy zapnúť hru mimo stream.


PS4 alebo XO?
PS4


Budeš prípadne streamovať aj z konzolových hier?
Mám v pláne spraviť The Last Of Us, kde ho aj celý prejdeme, ale momentálne nemám možnosť kúpiť PS4, takže o tom už inokedy. 


Mnoho ľudí ťa spoznalo najmä vďaka videám z FIFY, takže sa vlastne opýtam druhýkrát to isté. Nerozmýšľaš o podobných videách, čím by si prilákal ďalších ľudí?
Nikdy som nerobil video tak, aby som naschvál prilákal ľudí. Aj video FIFA rage, ktoré mám som vlastne ani nerobil ja a dokonca som ani nevedel, že niečo také je spravené. Sú to proste len útržky z Livestreamu.

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)
Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)


Na facebooku veľmi činný nie si, môžeš povedať svojim fanúšikom prečo?
Na facebooku mám viac než 10-tisíc ľudí, čo je na retarda dosť veľa. Mám tam však veľa ľudí, ktorí sledujú len youtube a naše action videá s Maťom, kde sa snažíme zožrať čokoľvek, čo nám príde pod ruku. Či už je to Surströmming, zubná pasta alebo pavúk, ktorého zjeba* Maťo. Druhá vec je zase stream = čisto gaming content. Preto som si založil twitter. Je mi omnoho bližší, ale to je nadlho.

Prispievajú ti ľudia často? Akú najvyššiu čiastku si už dostal od fanúšikov a čo s peniazmi robíš?
Ako som napísal aj pod stream, ide o zábavu a o videohry. Nájdu sa však aj ľudia, čo chcú spraviť pre mňa alebo našu komunitu niečo extra (HUGE THANKS) a čo sa týka najväčšieho donate, neviem, ale asi priemerná výplata (?), za to neručím. 

Vieš si predstaviť deň-dva bez internetu?
Zažil som to a konečne som pochopil, čo znamená slovo nuda.


Koľko platíš za internet a koľko si už do streamov celkovo investoval?
Než som začal so streamom, mal som T-Com zmluvu, kde som platil okolo 25 Eur mesačne len za internet. Keďže som ale potreboval vysoký upload, tak som zobral ďalšiu zmluvu u inej firmy a boli mesiace, keď sa mesačná splátka za internet šplhala nad 60 Eur. To ešte nerátam každý mesiac 27 Eur za novú anténu. Boli mesiace, keď to bolo také, že som zaplatil paušál, internet, čosi som zjedol a čakal som znova na výplatu (pre ďalších slovíčkarov - na moju adresu nie je možné dostať optiku). 

Pamätáš sa na najvtipnejšie, respektíve najlepšie momenty počas streamovania?
Každý stream sa niečo deje. Pri mojej smole či v hrách alebo reále, nie je treba ani spomínať (smiech).

Ako sa ti ľudia môžu odvďačiť? Môžu ti prispieť peniazmi alebo napríklad hrami?
Viackrát som na streame povedal: „Ľudia, pokiaľ vám niečo hnije, poprípade zapadá prachom, adresa je pod streamom. Stačí to poslať. To, že vám tá vec/hra neprináša radosť neznamená, že niekomu inému radosť nespraví“. Takže áno, ľudia môžu posielať čokoľvek. O všetko robím súťaže a tie veci rozdávam.

Na záver je tu priestor pre teba. Odkáž niečo fanúšikom, hejterom, našim čitateľom atď. Ďakujeme za rozhovor a veľa zdaru!
Fans - 1 halo? Hejtrz - čakajú vás ťažké časy, čitateľ - keby umieraš nudou a nemáš čo robiť, vieš, koho máš hľadať, refresher - Čaute blázni. Nech vám odklepne rozhovor niekto, o koho je záujem a nie retard na internete.


Myslím, že väčšina z vás sa poteší, že práve tento „retard“ nám ten rozhovor odklepol. Ešte raz, díky Restto! Želáme veľa subscriberov, úspechov a kvalitné streamya v budúcnosti, snáď, aj ďalší rozhovor.


Nezabudni Restta sledovať hlavne na twitchi či facebooku.

 

Restt: Niektorému streamerovi by si vlepil facku po prvej minúte, iného by si zas rád podporil (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia