Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2014, 20:31
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ak ťa zaujíma ako a prečo začal skejtovať, kde všade ho skateboarding dostal a čomu sa venuje vo voľno čase, určite nevynechaj rozhovor, v ktorom sa dozvieš aj mnoho iného.

Pravidelne vám prinášame rozhovory s ľuďmi, ktorí dokázali vystúpiť z davu a stali sa známymi akýmkoľvek spôsobom, a to nie len na domácej pôde. Inak tomu nebude ani v tomto prípade, aj keď o skateboardingu ako takom toho u nás veľa nenájdete. Vlastne aj preto sme rozmýšľali nad tým, že musíme osloviť niekoho, koho meno sa s týmto športom jednoznačne spája. Premiérovú časť seriálu o slovenských jazdcoch teda odštartuje Rišo Tury z Košíc. Dozviete sa, ako a prečo začal skejtovať, kde všade ho skateboarding dostal, čomu sa profesionálny jazdec venuje, keď práve nemá dosku pod nohami a mnoho, mnoho iného.

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

Nazdar, na začiatok by si sa nám mohol v krátkosti predstaviť, kto si a čomu sa venuješ?  

Čau, takže, volám sa Richard Tury, mám 21 rokov a pochádzam z Košíc. Skejtujem už približne štrnásť rokov, a to aj vďaka sponzorom, ktorými sú Vans, Streetmarket.cz, Baker Skaterboards, Mizu a Glassy.

Ako si sa ku skateboardingu dostal?

Nečakajte žiadnu neobvyklú storku. S kamošmi sme si raz kúpili hru Tony Hawk Pro Skater 2, čo nás uchvátilo natoľko, že sme si v tom období okamžite všetci kúpili skateboardy a začali sme sa učiť prvé triky. Postupom času sa komunita rozrastala, čo nás motivovalo.

Čo je podľa teba potrebné k tomu, aby mladý človek začal jazdiť, prípadne, aby zotrval aj napriek počiatočným neúspechom?

V prvom rade je potrebné mať motiváciu, cieľ a hlavne pevné nervy, pretože sám veľmi dobre viem, že niekedy je to fakt mega drina a pokiaľ sa človek zo začiatku niečo naučí, môže to zabrať dosť veľa času.

Ako vnímaš "wannabies", ktorí balia čúče na nový skateboard, pritom sa ledva dokážu voziť?

Nevenujem im veľkú pozornosť. Registrujem ich a viem, že ich je veľa, ale tak každý si môže robiť, čo chce. Či už skejtuje preto, že ho to baví a je to jeho životný štýl, alebo len balí dievčatá. S tým my už bohužiaľ nič neurobíme.

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

Je niečo, čoho si sa musel kvôli skateboardingu vzdať?

Myslím, že každý jazdec sa musí aspoň čiastočne vzdať svojich predošlých aktivít a voľného času. Je potrebné si určiť priority. Taktiež sa musí rozhodnúť, či do toho chce šľapať naplno, alebo len ako hobby.

Čo hovoríš na aktuálnu situáciu v skate komunite na Slovensku? Má potenciál, ktorý by sa teoreticky dal pretaviť do európskych, prípade svetových úspechov?

Podľa mňa na Slovensku výrazne chýba nová krv. Nemáme talenty, ktoré by boli ochotné venovať sa skateboardingu na súťažnej úrovni. Dokonca nie sú ani ochotní cestovať do zahraničia. Osobne mi príde, že máme na skejtovanie celkom super podmienky, hlavne v porovnaní s minulosťou. Je však pravda, že čím ďalej jazdí menej a menej ľudí.

Preferuješ street, alebo skôr bazény?

Určite street alebo jazdenie v skateparkoch. Samozrejme nemám nič ani proti bazénom, rád sa v nich povozím, no radšej sa vraciam do parkov.

Máš najobľúbenejší spot, prípadne skatepark?

Jazdil som už vo veľa skateparkoch po celom svete, najviac mi ale k srdcu prirástlo Los Angeles a ich Rowley Skateplaza alebo Westchester v Californii. Z Európy jednoznačne poľské Leszno a Barcelona. Najobľúbenejší spot určite domáce kasárne Kulturpark v Košiciach.

A čo trik?

V poslednej dobe ma baví BS Crooked a jeho kombinácie. Taktiež BS to switch a BS 5-0. Samozrejme kickflip a mnoho, mnoho ďalších.

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

S akými zvučnými menami si mal tú česť zajazdiť si a na akých prestížnych miestach?

The Berrics, ten je zároveň aj najznámejším skejtparkom v LA. Z ľudí, ktorých rešpektujem, som mal možnosť zajazdiť si hádam s každým zvučnejším menom. Za najväčší zážitok považujem jednoznačne možnosť skejtovať v súkromnom skateparku Paula Rodrigueza, kde nechýbal ani on sám.  

Určite sa zúčastňuješ nespočetného množstva súťaží. Budeme radi, keď sa pochváliš doposiaľ najväčším úspechom.

Je ich viac, skúsim ale spomenúť len tie pre mňa najcennejšie. Určite Mystic v Prahe, kde som tento rok obsadil druhé miesto alebo v Mníchove, kde som to vyhral. Ďalej v spomínanom Leszne na Back to the Streets, z ktorej som si odniesol zlato. Z minulého roka ešte Vans Spring Classic, ktorá sa mi tiež vydarila a našiel sa nikto, kto by ma predbehol. 

Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že podpora skateboardingu od slovenských médií je mizivá. Vidíš riešenie, ako pretlačiť tento šport viac verejnosti?

Slováci by určite potrebovali rozšíriť obzory, keďže väčšina sleduje len futbal a hokej. U nás ľudia nechápu, prečo to robíme a majú nas len za feťákov a vandalov, ktorí ničia všetko, kde sa objavia. Určite potrvá ešte zopár rokov, kým nás verejnosť začne chápať. Riešenie vidím vo vybudovaní skateboardovej školy, aj spotov celkovo.

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

Hádam každému je jasné, že tento šport nepatrí medzi tie najbezpečnejšie. Skús nám diskrétne opísať najhoršie zranenie.

Musím poklopať, zatiaľ som nemal ešte nič zlomené. Samozrejmosťou sú ale vyvrtnuté členky, odrazené päty a x-krát narazené zápästia a lakte.

Sleduješ filmy, alebo seriály? Vedel by si zostaviť rebríček aspoň top troch?

Možno to niekomu bude pripadať divné, ale v poslednej dobe ma bavia dokumenty o leteckých nešťastiach. Inak seriály hlavne kvôli nedostatku času nesledujem, sorry.

A čo ty a konzoly, prípadne PC hry. Nájdeš si čas?

To už absolútne vôbec, aj keď, dávno som rád hrával GTA. Na to už bohužiaľ čas nemám. Ak sa aj náhodou nejaký nájde, radšej kreslím, ale to len občas.

Čo by si robil, keby si z akýchkoľvek príčin nemohol ďalej jazdiť?

Popri skejte robím aj plávanie a behanie, takže ak mi to fyzický stav dovolí, tak určite to. Niekedy som sa venoval aj graffiti, čiže asi by som sa vrátil aj k tomu.

Aké sú tvoje vyhliadky do budúcnosti?

Veľa, veľa cestovať, hrotiť skateboarding ako to len pôjde a zabíjať najväčšie svetové súťaže, na ktoré sa ešte chystám v najbližšej dobe.

Profesionálny jazdec Rišo Tury: Slováci by potrebovali rozšíriť obzory (Rozhovor)

Na záver ďakujeme s Rišom za pozornosť! Vlastne, ešte počkaj, v talóne už síce máme niečo pripravené, no ak máš návrh, koho ďalšieho by sme mohli vyspovedať, určite nám zanechaj tip v komentároch.

Späť
Zdieľať
Diskusia