Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2014, 14:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Nezvyčajný talent v podaní mladej Košičanky, ktorá žije v Prahe. Tvorí pod pseudonymom Satine Zillah a zameriava sa hlavne na komiksovú tvorbu.

Seriál o slovenských umelcoch sa stal akousi súčasťou nášho portálu, a preto sme sa rozhodli rozšíriť obzory a dať priestor viacerým umelcom, nakoľko je pre nás nemožné odpovedať všetkým a nájsť miesto pre neuveriteľné množstvo materiálu, ktoré nám zasielate. Určite väčšina z vás pozná našu facebookovu stránku o móde, kde môžete zasielať svoje outfity a dostávate priamu odozvu od ostatných. Po vzore módnej stránky sme sa rozhodli takto zviditeľňovať aj umelcov a výtvarníkov. Stačí označiť palcom hore Umenie zo slovenských a českých ateliérov a jednoducho nám do správy zaslať tvoj výtvor, prípadne portfólio s popisom. Vítané sú samozrejme všetky druhy umenia, bez akéhokoľvek obmedzenia. Tie najlepšie kúsky dostanú priestor aj v tomto seriáli.

Tak, formality máme za sebou a teraz sa môžeme pustiť do ďalšieho dielu. Opäť sme si pre vás vybrali niečo naozaj nezvyčajné. Tentokrát bude hlavnou aktérkou 23-ročná Košičanka so pseudonymom Satine Zillah. Už dlhšiu dobu však žije v Prahe, podľa jej slov "na voľnej nohe". Jednoducho povedané, narozdiel od jej ostatných rovesníkov, Satine neštuduje. Živí sa tým, čo má rada, teda komiksovou tvorbou pre zahraničných zákazníkov. Okrem toho pracuje ako lektorka komiksu a tabletu v súkromnej škole. Prejdime teda na pár základných otázok, ktoré vám bližšie napovedia, ako taký komiks vzniká.

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť
Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Kedy a akou cestou si sa k umeniu dostala a prečo si si vybrala práve komiksovú tvorbu?

Už od mala nám mamka ako deťom čítavala vždy pred spaním z ručne ilustrovaných kníh, čomu pripisujem nadšenie pre vymyslené svety. Kreslila som si od mala a verila som, že vyfarbením privediem postavičky k životu. Do linajkovaných zošitov som čmárala komiksy o gangu bezdomovcoch alebo o ufónoch. V telke mi nemohol uniknúť ani jeden diel X-menov na Fox kids. Dostali sme počítač a ja som dookola googlila obrázky Gambita, Rogue, Wolverina, Phoenix, Storm a iných superhrdinov a s nadšením ich prekresľovala. Netušila som, že sa komiksom dá a môže živiť. Potom prišlo rozhodovanie, na akú strednú a kedže som naprostý antimatematik a mám podozrenie na diskalkúliu, veľa možností mi neostávalo a opäť to bola mamka, ktorá ma priviedla na myšlienku umeleckej školy. Počas štúdia na spomínanej strednej umeleckej škole som na internete zhodou náhod našla obrázok mojej obľúbenej dvojice Rogue a Gambita, ktorí boli namaľovaní ručnou technikou. V rohu bol podpis autora, Rodolfa Migliariho a ja som si vyhľadala jeho web spolu s jeho mailom. Napísala som mu ako veľmi ho obdivujem a poslala som mu svoje výtvory na posúdenie. Mala som 14 rokov. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď mi odpísal a nielen to. Dodnes ma podporuje a veril vo mňa vo chvíľach, kedy som v seba neverila ani ja. Originál toho obrazu, ktorý ma toľko inšpiroval dnes visí u mňa v izbe.

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť
Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Čím sa najčastejšie zvykneš inšpirovať?

Inšpiruje ma veľa vecí, no najčastejšie sú nimi sny. Zvyknú sa mi snívať dosť živé a neobvykle akčné sny s farebnosťou, akú nedokážem ani zachytiť. A na rovnakej úrovni je to zas sútaživosť. Keď vidím, čo sa dá u niektorých umelcov, režisérov, hercov, hudobníkov a spisovateľov dosiahnuť tvrdou prácou a fantáziou, podnecuje ma to k lepším výkonom. K tomu, že verím, že to, čo robím má zmysel.

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Mohla by si nám v krátkosti popísať, ako taký výtvor vzniká a aké techniky používaš?

Ak maľujem a kreslím realistické veci, potrebujem si ich odfotiť. Potrebujem vidieť, či je mnohokrát akčná póza zlúčiteľná s reálnymi dispozíciami ľudskej ohybnosti. Fotím to aj pre hru svetiel a tieňov a potom tam dotváram odlišné črty, pridávam alebo uberám svalovú hmotu, mením oblečenie a podobne.  Ak je ten obraz pre klienta, tú fotku mu pošlem na schválenie a ak mu to tak vyhovuje, pokračujem. Zvyknem si to predkresliť ceruzou a cez to idem farbou. Najčastejšie používam gvaš, čo je niečo medzi temperou a akvarelom. Umožnuje to plochu v prípade omylu troška vymyť. Na pozadia používam airbrush. Snáď najkrajšia technika je olej, ale zvyknem kresliť aj tabletom.

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť
Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť
Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Čomu by si sa chcela venovať v budúcnosti?

Mám veľa snov a vízií a žijem pre ne. Chcem pracovať pre Marvel alebo DC a tvoriť pre nich obálky alebo komiksy. Chcem zo svojej knihy vytvoriť komiks a zfilmovať ju. Chcem robiť vo filmoch, chcem žiť v San Franciscu. Chcem byť štastná. Chcem, aby to všetko bola moja budúcnosť.

Talent spod Tatier: Aj komiksovou tvorbou sa dá živiť

Ak sa vám výtvory páčili, nezabudnite Košičanku podporiť lajkom na facebookovej fanpage. Taktiež si môžete prezrieť viac prác na jej oficiálnej stránke. Od nás je to zatiaľ všetko, dovidenia pri ďalšom pokračovaní!

Späť
Zdieľať
Diskusia