Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2014, 12:50
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

MÓDA MICHAEL JORDAN NBA NIKE
Uložiť Uložené

Móda v dnešnej dobe veru nie je jednoduchou záležitosťou a ak chceš byť oblečený aspoň trocha k svetu, musíš vedieť dosť o samotných značkách, dostupnosti ich produktov

Móda v dnešnej dobe veru nie je jednoduchou záležitosťou a ak chceš byť oblečený aspoň trocha k svetu, musíš vedieť dosť o samotných značkách, dostupnosti ich produktov, musíš poznať hlavné osobnosti značky a v neposlednom rade musíš vedieť aj rozlíšiť fake. Nosiť totiž len vyhajpované veci alebo kúsky, ktoré si kúpil tvoj obľúbený raper je naozaj úbohé a po svete ale aj na Slovensku sa tak pohybuje množstvo ľudí, ktorí síce poznajú svetové brandy a ich vlajkové produkty, no pritom ani nevedia, kto stojí na ich čele alebo odkiaľ výrobca pochádza. Jedným z podobných prípadov je však bohužiaľ aj značka Air Jordan, ktorá sa stala kultovou záležitosťou už od svojho oficiálneho predstavenia v roku 1985.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Nosiť Jordany bolo ešte pred pár rokmi len výhradou ozajstných odborníkov na streetwear alebo hráčov basketbalu, ktorí dobre poznajú históriu. Za posledné roky však Jordany prenikli už takmer ku každému predajcovi tenisiek a teraz ich bohužiaľ vidíme na nohách aj ľuďom, ktorí o nich nemajú ani najmenšie tušenie a kúpili si ich len kvôli tomu, že ich videli na fotke vedľa snapbacku Chicago Bulls. Nepoznajú ich históriu, nevedia aký model alebo colorway majú na sebe a väčšinou ich prekvapí aj zistenie, že v ich teniskách hrával v 80-tych a 90-tych rokoch samotný Michael Jordan alebo, že táto značka v podstate patrí pod Nike. Pre pokoj v mojej duši a pre tých, ktorí chcú o teniskách vedieť viac ti tak teraz ponúkam menší prehľad o legende v podobe tejto značky.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Písal sa rok 1981 a mladý Michael Jordan získal basketbalové štipendium na univerzite v Severnej Caroline, kde mal získať titul z kultúrnej geografie. Už od začiatku bolo však jasné, že jeho hlavným cieľom je basketbal a to dokazoval pri každej možnej príležitosti. Po zisku niekoľkých školských titulov so svojim tímom tak Michael predčasne ukončil štúdium rok pred jeho dokončením, aby sa mohol zúčastniť draftu do NBA v roku 1984. Školu však mimochodom dokončil o dva roky neskôr. Na drafte sa ho z tretieho miesta ujal tím Chicago Bulls a začala sa písať história. Teraz sa možno čudujete, prečo bol MJ vybraný až z tretej pozície, no dôvod je jednoduchý. Predchádzajúce dva tímy totiž súrne potrebovali pivota a Jordan bol krídelník. Ich výber a hlavne uprednostnenie Sama Bowieho z druhého miesta Portlandom bol neskôr označený ako najhorší výber v histórii NBA.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Michael tak nehral v NBA ešte ani mesiac, no magazíny ako Sports Illustrated už ho dávali na titulky s popisom "A Star Is Born". Niet tak divu, že si ho okamžite všimol aj Nike a ponúkol mu rozprávkový kontrakt na $2.5 milióna s trvaním 5 rokov, čo bol približne trojnásobok vtedajšej najväčšej zmluvy, ktorú mal na svedomí James Worthy. Všetko však nebolo úplne jasné od začiatku, keďže samotný MJ uprednostňoval iné značky. Na univerzite totiž hrával v Conversoch kvôli zmluve, ktorú podpísal jeho tréner a dostával tak $10 000 ročne, keď všetci jeho hráči nosili práve Cons. Po drafte sám Michael zamieril do centrály adidas, no tá bola v tej chvíli celkom rozhodená smrťou zakladateľa Adolfa Dasslera-1978. Firmu tak viedla jeho manželka a potomkovia, no tí sa veľmi o progres nesnažili. Na rozdiel od nich Nike zažíval jedno z najhorších období, keďže po rokoch obrovských ziskov zažil prvý kvartál v červených číslach od založenia značky a okamžite musel niečo vymyslieť.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Okrem spomínaných miliónov dostal Jordan ku zmluve aj určitý podiel zo zisku (Kanyeho vytúžené royalties), no na druhú stranu tu boli aj požiadavky od Nike. Michael musel za prvé tri roky získať titul nováčika roku, mať v priemere 20 bodov na zápas a zisk z predaja jeho tenisiek musel byť minimálne $4 milióny. Prvý model jeho vlastných tenisiek Nike Air Jordan 1 prišiel na trh v marci 1985 s cenovkou $65 a v máji už činili zisky z predaja okolo $70 miliónov. Do konca roku sa vyšplhali až na hranicu $100 miliónov.Michael získal titul nováčika roku a v priemere nastrieľal za zápas 28.2 bodov. Pre Nike hral do karát aj fakt, že 3 dni po debute, 18. októbra 1984 vedenie NBA zakázalo nosiť Michaelovi jeho Bred prevedenie AJ1 kvôli tomu, že vtedajšie normy povoľovali na palubovkách  iba prevažne biele tenisky. Za každý odohraný zápas musel Michael zaplatiť pokutu $5000, no tú Nike kvôli publicite vždy ochotne zaplatil. Na základe tohto faktu si tak postavili aj prvú televíznu reklamu na Jordany.

"On October 18th, the NBA threw them out of the game. Fortunately, the NBA can't keep you from wearing them." 

Okrem radosti zo zisku sa však s Jordanmi spájala od počiatku aj kriminalita a jeden z prvých činov, ktoré otriasli spoločnosťou bol spojený s menom Michael Eugene Thomas. Tohto vtedy 15-ročného chalana totiž zavraždili v roku 1990 práve kvôli jeho teniskám Air Jordan. Tento čin tak viedol k rôznym zákazom nosenia J’s v niektorých amerických školách. Na povesti Jordanom nepridával ani fakt, že si ich obľúbili aj rôzny drogoví díleri, keďže to boli na začiatku 90-tych rokov jedny z najdrahších tenisiek na trhu.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Ani to všetko im však vôbec neubralo na celkovej popularite a Jordany tak môžeš vidieť v množstve starých filmov a rovnako aj seriálov, medzi ktorými určite vyniká Fresh Prince.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Mal by som sa však vrátil aj k histórii samotných tenisiek. Tie totiž od roku 1985 začali vychádzať pravidelne s každou novou sezónou a to dokonca aj počas Michaelových niekoľkonásobných odchodov do dôchodku, ktoré však trvali vždy iba jednu sezónu. V dnešných dňoch tak pod značkou Jordan vychádza niekoľko stoviek rôznych modelov a hybridov, no ako som už určite mnohokrát vo svojich starších článkoch spomenul, za ozajstné J’s sa považujú len modely od 1 po 23, teda tenisky, ktoré vyšli v období 1984-2008. Ostatná skupina tenisiek s logom Jumpmana sú len marketingové ťaháky, s ktorými dieru do sveta neurobíte. Ak by som mal byť úplne presný, za tie ozajstné-ozajstné Jordany sa považujú len kúsky od 1-14, keďže nasledujúce modely už boli až priveľmi zamerané na športový výkon, a na rozdiel od prvých prevedení zo začiatku 90-tych rokov už ani nevyzerali dobre.

Legenda sveta tenisiek, Air Jordan #0: História značky

Keďže však Michael v prevažnej väčšine svojich tenisiek zo spomínaného rozmedzia aj naozaj hral na palubovkách NBA, natáčal filmy alebo reprezentoval svoju krajinu na olympiáde, má za sebou každý model a dokonca aj každé jeho farebné prevedenie bohatú históriu. Aby sme ťa tak neukrátili o žiadne fakty, na každý model ti prinesieme vlastný článok, v ktorom rozoberieme hlbšie nie len jeho dizajn a colorways ale aj historické udalosti, ktoré MJ zažil s danými teniskami na nohách.

Späť
Zdieľať
Diskusia