Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2014, 16:01
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Marek R.

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Tohtoročné Majstrovstvá sveta vo futbale konajúce sa v Brazílii, krajine, ktorá má futbal v samotnej DNA, sa blížia. Predstavujeme najväčších favoritov na víťazstvo, ako aj najlepších hráčov.

Najväčšia športová udalosť opakujúca sa každé 4 roky je späť! Už 12. júna začnú Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa tohto roku konajú v Brazílii, v krajine priam žijúcej futbalom. V dnešnom článku si predstavíme najväčších favoritov turnaja a rovnako si povieme niečo aj o očakávaniach od najlepších hráčov. Budú mať Španieli šancu obhájiť titul spred 4 rokov, keď im Iniesta v predĺžení s Holandskom vybojoval titul? Stane sa najlepším strelcom Messi, Ronaldo, Neymar či niekto úplné iný? Ako sa bude dariť Belgicku, ktoré je častokrát označované ak o čierny kôň turnaja?

Poznámka: Poradie tímov nesúvisí nijako s umiestnením, ide len o postupné vymenovanie ôsmich tímov.

1. Brazília

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Usporiadateľ, zrejme najväčší favorit bude mať čo robiť, aby splnil očakávania. Akýkoľvek iný výsledok ako celkové víťazstvo totižto bude zrejme brané ako sklamanie. Niet sa čo čudovať. Brazílsky nároďák oplýva ako skúsenými, tak aj mladými menami, no všetko sú to nesmierne talenty. Nájdu sa samozrejme aj výnimky. Jednou z nich je útok, ktorému chýba viac hrotových forwardov svetovej úrovne. Majú síce Hulka, no ten stačiť nebude. Fred ma nikdy nepresvedčil a Jô na to podľa môjho názoru nemá. Všetko tak bude stáť na Neymarovi či strede poľa, o ktorého kvalitu sa rozhodne nemusí nikto báť. Brazília je skvele zohraná, čo posledné roky dokazuje v prípravných či kvalifikačných zápasoch a nakoniec Konfederačný pohár mi dáva jasne za pravdu. Veľa sa očakáva najmä od Neymara, ktorý už dokázal, že v národnom tímu mu to ide oveľa lepšie než v barcelonskom drese, o čom sa naposledy presvedčila aj Panama. 

Zostavy budú v rozložení podľa hráčov a dojmov autorov článku, tréneri dosť pravdepodobne nastúpia s iným rozložením ako aj zostavou.

Moja ideálna zostava (ďalej len zostava) 4-3-3: Julio Cesar (Toronto FC) - Marcelo (Real Madrid), Thiago Silva (Paris St Germain), Dante (Bayern Munich), Daniel Alves (FC Barcelona) - Ramires (FC Chelsea), Fernandinho (Manchester City), Oscar (FC Chelsea) - Neymar (FC Barcelona), Hulk (Zenit Petrohrad), Willian (FC Chelsea).

2. Argentína

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Stavím sa, že prvé slovo, ktoré vás napadlo, bolo Messi. Argentína má kopec skvelých hráčov, no najlepší hráč na svete za posledných 5 rokov je proste len jeden. Posledná sezóna, respektíve viac než rok ale La Pulge vôbec nevyšiel a po zranení v zime bolo každému jasné, že jeho prechádzky na ihrisku znamenajú len jedno – šetrí sa na MS. Každý sa teda na neho bude pozerať prísnymi očami a Leo to bude mať nesmierne zložité. Predstavte si ale Pelého výraz, keby Messi vyhral MS práve v Brazílii. Oh. Argentína ale zďaleka nie je len o Messim. Ich priamočiary, ofenzívny a atraktívny futbal dosiahli viacerí hráči. Spomeňme len hráčov s nesmierne vydarenou sezónou ako Higuaín, Di Maria (v tomto turnaji Messimu nebude chýbať Iniesta, Di Maria ho celkom obstojne zastúpi), či Kun Aguero. Aj keď zadné rady nie sú rovnako kvalitné, ako tie predné, od Argentíny sa očakáva veľa, možno aj finále.

Argentína má mnoho možností, ako poskladať stred poľa a útok. Buď si podhrot postráži Leo Messi alebo pôjde do útoku s Agüerom, zatiaľ čo Di Maria bude hájiť pozíciu ofenzívneho záložníka. V prípade, že by Messi plnil funkciu falošnej 9, do útoku by sa ku Kunovi pridal pravdepodobne Lavezii alebo Higuaín. Nakoniec ale predpovedám, že sa dočkáme klasického rozostavenia 4-3-3.

Zostava 4-3-3: Sergio Romero (Monaco) - Marcos Rojo (Sporting Lisbon), Federico Fernandez (Napoli), Ezequiel Garay (Benfica), Pablo Zabaleta (Manchester City) - Angel Di Maria (Real Madrid), Mascherano (FC Barcelona), Lucas Biglia (Lazio) - Sergio Agüero (Manchester City), Lionel Messi (Barcelona), Ezequiel Lavezzi (Paris Saint-Germain).

3. Anglicko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Nie príliš oslnivé výkony na medzinárodných turnajoch majú za následok mnoho pochybovačov, nakoniec, niet sa čomu čudovať. Na tohtoročných MS proste svietia iné tímy a najmä iné individuálne delá. Anglicko je ale dostatočne namotivované a pri pohľade na ich zostavu môžeme usúdiť, že by mohli poskytnúť minimálne kvalitný gólostroj. Je však otázne, nakoľko si Rooney so Sturridgeom budú rozumieť, rovnako ako je otázne, či Lampard ešte má na to, aby hral základ. Skupina s Uruguajom, Talianskom a Kostarikou nebude najnáročnejšia, ale ani najľahšia (tú má Argentína).

Zostava 4-4-2: Joe Hart (Manchester City) - Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jones (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool) - Steven Gerrard (Liverpool), Jordan Henderson (Liverpool), James Milner (Manchester City), Raheem Sterling (Liverpool) - Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool).

4. Španielsko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Môj miláčik z posledných rokov chradne, rovnako ako chradne Barcelona. Tréner Del Bosque totižto necháva hrať priveľa hráčov Barcy a necháva presadzovať ich štýl do takej úrovne, že to tímu skôr škodí. Aj keď je otázne, či by Španielsko vedelo hrať aj iný futbal bez toho, aby na adaptáciu nepotrebovalo veľmi dlhý čas. Prípravné zápasy či kvalifikácia posledných v posledných rokoch neukázali La Roju v najjagavejšom svetle, Xavi je už za zenitom, tím opustil kapitán Puyol a útok je takmer impotentný. Našťastie repre konečne opustil drevo Arbeola. Môžete mať geniálneho Iniestu, no nič vám to nepomôže, keď vpredu máte Torresa. David Villa má už tiež najlepšie za sebou a bohužiaľ, Diego Costa nenaplnil očakávania. S hráčmi si v doterajších zápasoch absolútne vôbec nerozumel, strácal lopty a nepresne prihrával. Dúfajme, že sa to zmenilo k lepšiemu. Na druhej strane tu máme celkom isté zadné rady, kedy Alba s Azpillicuetom či Juanfranom budú strážiť kraje, pričom o stred poľa sa primárne postará Piqué, Ramos alebo Javi Martínez. Španielsko rozhodne má káder na to, aby MS vyhralo. Nanešťastie pre nich a našťastie pre futbal taktika všetkých tímov proti obliehaniu brány či Tiki Take vyspela natoľko, že Španieli majú problém zdolať/presadiť sa aj proti papierovo slabším tímom.

Zostava 4-3-3: Iker Casillas (Real Madrid) - Jordi Alba (FC Barcelona), Piqué (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Juanfran (Atlético Madrid) - Iniesta (FC Barcelona), Serqio Busquets (FC Barcelona), Koke (Atlético Madrid) - Pedro (FC Barcelona), David Villa (Atlético Madrid - New York), David Silva (Manchester City).

Ešte pred tým, než slovo preberie marky, by som chcel upozorniť na výber Chile, ktorý bude určite dosť výrazný a nečudoval by som sa, keby to dotiahol dosť ďaleko.

5. Nemecko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Nemecko je jednoznačne futbalová veľmoc, s ktorou sa vždy ráta na titul. Ten posledný z Majstrovstiev sveta majú z roku 1990 a už by sa teda patrilo pridať ďalší. V tejto krajine sa každoročne nájde množstvo nových talentov, ktoré sa okamžite prispôsobia veľkému futbalu, a tak je konkurencia v národnom tíme poriadne vysoká. Okrem toho stúpa aj kvalita nemeckej Bundesligy a hráči, ktorí v nej hrajú, naberajú veľké skúsenosti. Tréner Low má teda k dispozícii naozaj špičkových hráčov a bude mať asi veľké starosti, namiešať tú správnu 11-ku. Zo zostavy by som najviac spomenul nestarnúceho Miroslava Kloseho, ktorý toho prežil s nároďákom už naozaj mnoho a aj strelecky je stále aktívny. Aby prekonal legendárneho Brazilca Ronalda v celkovom počte strelených gólov na tomto vrcholnom podujatí, musí streliť dva góly a zapíše sa tak do histórie najpopulárnejšieho športu na svete. Čo sa týka skupiny, tá nie je v žiadnom prípade jednoduchá. Na Nemcov čaká Portugalsko na čele s C. Ronaldom, nepríjemná Ghana a ambiciózne USA, teda krajina, kde je futbal na obrovskom vzostupe. Nemecko by však malo skupinu s prehľadom vyhrať a očakávam od nich jeden z najkrajších futbalov spomedzi všetkých tímov.

Zostava 4-2-3-1: Manuel Neuer (Bayern Mníchov) - Philipp Lahm (Bayern Mníchov), Per Mertesacker (Arsenal), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Jerome Boateng (Bayern Mníchov) - Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger (obaja Bayern) - Marco Reus (Borussia Dortmund), Mesut Ozil (Arsenal), Mario Gotze (Bayern Mníchov) - Miroslav Klose (Lazio Rím)

UPDATE: Keďže článok sa písal postupne a prišli, bohužiaľ, aj nejaké zranenia kľúčových hráčov, prichádza aj k zmenám v našich ideálnych zostavách. Ale Nemecko má naozaj nabitý káder a zraneného Marca Reusa určite kvalitne nahradia, napríklad takým Andre Schurllem z Chelsea. 

6. Belgicko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Ako už fanboy v úvode spomenul, čierny kôň turnaja je jednoznačne Belgicko. Teraz sa celkom schuti zasmejem, keď si predstavím, že pred štyrmi rokmi som veril, že práve z našej reprezentácie vyrastie postrach súperov. Nestalo sa, no. Belgicko nikdy nepatrilo k veľkým favoritom, no všetko nasvedčuje tomu, že sa tento fakt v budúcom období zmení. Za posledné roky tu totiž vyrástlo množstvo prvotriednych hráčov, ktorí sa prebojovali do popredných tímov v Európe a v nich patria dokonca ku kľúčovým postavám. Mnohí sa obávajú, že mužstvo je ešte mladé na to, aby mohlo zamiešať karty už v Brazílii, no kvalifikácia, prípravné zápasy a aj forma hráčov hovoria jasne. Už teraz teda môžu pomýšľať na medailové umiestnenia a to ich výkonnosť ešte len v nasledujúcich rokoch porastie. Najviac sa bude pravdepodobne spoliehať na trojicu z Chelsea, teda spoľahlivé výkony v bráne od Courtoisa, dravosť a prehľad od Hazarda a samozrejme góly od Lukakua, ktorého snáď The Blues ani nechcú vo svojom tíme. Naozaj si nedokážem vysvetliť, prečo majú stále trpezlivosť s Torresom a nedajú radšej šancu mladému hráčovi, ktorý je predurčený byť najlepší strelec v celej Európe. Belgicko by malo svoju skupinu s prehľadom vyhrať, keď ju čakajú reprezentácie Alžírska, Ruska a Južnej Kórey. A potom to už bude aj o šťastí.

Zostava 4-2-3-1: Thibaut Courtois (Chelsea/Atlético) - Toby Alderweireld (Atlético), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Vermaelen (Arsenal), Jan Vertonghen (Tottenham) - Axel Witsel (Zenit Petrohrad), Moussa Dembélé (Tottenham) - Dries Mertens (Neapol), Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Wolfsburg) - Romelu Lukaku (Chelsea/Everton)

7. Taliansko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Taliani na posledné Majstrovstvá sveta nespomínajú zrovna radi, nepostúpili totiž ani zo skupiny. A to dokonca na úkor Slovenska, kedy ich poslal domov Kamil Kopúnek. Do tímu prišli mnohé nové a hlavne mladé tváre a Talianom skoro nikto neveril. Na Majstrovstvách Európy pred dvoma rokmi však každého prekvapili a dostali sa do samotného finále. Nezabudnuteľný zápas zostane určite semifinále proti Nemecku, veď vy viete, čo sa stalo. Preto si tento výber jednoducho zaslúži byť na zozname favoritov. Všetko je možné a možno nás prekvapia aj v Brazílii. Opäť sa budú pravdepodobne spoliehať na Maria Balotelliho, ktorý je ale nevyspytateľný. Nahradiť ho ale môže napríklad objav Immobile, ktorý sa stal najlepším strelcom Serie A a hneď po ňom siahla Borussia Dortmund, ako náhradu za odchádzajúceho Lewandowskiho. Bránu bude samozrejme strážiť legendárny brankár Buffon, obrane bude veliť Chiellini a hru budu tvoriť Chuck Norris Andrea Pirlo, takže naozaj to nevyzerá s ich zostavou zle. Tú však musel pre zranenie opustiť Montolivo, lebo treba hrať pred samotným turnajom milión priateľských zápasov...Už v skupine budú môcť Taliani ukázať svoju silu. Kostarika by nemala robiť problémy, no súboje s Anglickom a Uruguajom ukážu, ako sú Taliani pripravení a či sa vyhnú trapasu spred štyroch rokov.

Zostava 4-2-3-1: Gianluigi Buffon (Juventus Turín) - Mattia de Sciglio (AC Miláno), Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (obaja Juventus Turín), Ignazio Abate (AC Miláno) - Claudio Marchisio, Andrea Pirlo (obaja Juventus Turín) - Marco Verratti (PSG), Daniele De Rossi (AS Rím), Lorenzo Insigne (Neapol) - Ciro Immobile (Borussia Dortmund)

8. Francúzsko

Športová udalosť roka je za dverami! Kto má najväčšiu šancu uspieť?

Tak a máme tu posledný tím nášho zoznamu. Je mi jasné, že niektorým tu môže chýbať Holandsko, Portugalsko, Uruguaj alebo kľudne aj Chorváti, ale jednoducho viac verím Francúzom. Napriek tomu, treba si dávať pozor aj na vyššie spomenuté tímy. Mnohí dookola omieľajú, že Francúzsko ani nemalo v Brazílii byť kvôli neregulérnemu gólu. Mnohí však zabúdajú na to, že v rovnakom zápase im rozhodca aj uškodil, keď im neuznal jasný gól. Nemôže teda nikto spochybňovať ich účasť. Francúzi sa podobne ako Taliani nevyhli hanbe pred štyrmi rokmi a rovnako tak musia svojim fanúšikom dokázať, že futbal hrať vedia. K tomu budú dopomáhať ťahúni mužstva, v dobre streleckej forme hrajúci Benzema, neúnavný pracant Ribery alebo aj Matuidi, ktorý mal v PSG skvelú sezónu a kolega Richard ho dokonca zaradil do najlepšej jedenástky uplynulej sezóny. Skupinou jednoducho musia prejsť, postupne ich čaká Honduras, Ekvádor a nepríjemní Švajčiari. A hoci z tejto osmičky tímov im verím najmenej, zatracovať ich rozhodne netreba.

Zostava 4-2-3-1 (nečakané): Hugo Lloris (Tottenham) - Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal), Mamadou Sakho (Liverpool), Bacary Sagna (Arsenal) - Blaise Matuidi (PSG), Yohan Cabaye (PSG) - Franck Ribery (Bayern Mníchov), Paul Pogba (Juventus Turín), Mathieu Valbuena (Marseille) - Karim Benzema (Real Madrid)

UPDATE: Aby toho nebolo málo, o záverečný turnaj prišiel ďalší hviezdny hráč a to Franck Ribery. Určite sa jedná o väčší problém ako v prípade Nemecka. Antoine Griezmann je ale určite kvalitná náhrada.

Kto sú vaši favoriti na prvé tri miesta?

Domov
Zdieľať
Diskusia