Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. apríla 2014, 17:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)

TECH
Uložiť Uložené

Watch Dogs vyjde už koncom mája a tak je načase zhrnúť si v samostatnom preview, o čom hra bude, čo v nej budeme môcť robiť a či sa nakoniec uchýlime ku kúpe. Prekoná hra samotné GTA V?

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)

Ohlásenie Watch Dogs vzbudilo obrovský Boom. GTA V každý očakával, každý čakal na chvíľu, kedy ho Rockstar potvrdí a príde s prvým trailerom, no to, čo Ubisoft urobil s Watch Dogs (neskôr s The Division) bolo proste úžasné. Sandbox, ktorý prinesie úplne odlišnú hrateľnosť a herné mechanizmy, aké tu predtým ešte neboli. Nič nezvyčajné, keby bol rok 2008, je však rok 2014 a Ubisoft neprestáva prekvapovať a úprimne im veľmi fandím. Predsa len sú už všetky žánre a sub-žánre poznané a prekopané desiatkami hier, no táto IP prichádza s niečim úplne novým, niečim, čo tu v takejto podobe a veľkosti nikdy nebolo. Snáď privedú kvantum kvalitných hier. Poďme ale späť k Watch Dogs. V nasledujúcich riadkoch si kompletne predstavíme hru, ktorá môže priniesť revolúciu a uspieť alebo zlyhať na celej čiare.

V hre prevezmeme opraty nad postavou menom Aiden Pearce. Tento týpek stratil rodinu, pretĺka sa životom a rozhodne sa nájsť vraha, ktorý mu zničil život. Nemá to však ľahké. Na začiatku príbehu nemáte veľa schopností, a tak sa musíte snažiť byť nenápadný. Pomáha vám Jordi (ten Aziat z trailerov). Čistí po vás a odvádza od vás stopy. Príbeh hry je jednoduchý, no s hrubým a vážnym podtónom. Nie je to šialené GTA, kde zrážaním ľudí (muhehe) získavate, Aiden nie je žiaden vrah a ak si vyberiete cestu chaosu a vrážd, bude vás to stáť viac, než len body. Hru ocenia najmä hráči vyznávajúci stealth štýl, kedy vám bude najnápomocnejší tool alebo gadget práve váš mobil, a že toho dokáže ohromne veľa. Samozrejme, voľba je na vás, Aiden môže vytiahnuť útočnú pušku, granáty či sniperku a zabiť nepriateľa na milión spôsobov, či je ale možné prejsť hru bez výstrelu zbrane, je už otázne.

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)


Ako ju teda prejsť, ak nie pomocou zbraní? Samozrejme, mobilom. Ten bude postupom času dostávať užitočné upgrady, ktoré si ale musíte zaslúžiť a vyexpiť. V hre sa nachádza priam gigantický technologický strom. V ňom budete určovať schopnosti či gadgety, ktoré si chcete vylepšiť, prípadne zaobstarať. Vaša pár-centimetrová vraždiaca hračka dokáže mnohé veci, ako napríklad riadiť semafory (čo využijete hlavne pri naháňačkách s policajtmi), vytvárať elektrické preťaženia, dokonca aj blackout v Chicagu, no najmä sa budete sústreďovať na hackovanie mobilov a kamier, no proste všetkých možných zariadení. Cieľom bude získavanie informácií či odlákanie nepriateľa. Z mobilov okoloidúcich sa bude dať zistiť kvantum informácií. Hacknite účet podnikateľa a vyberte si z neho 13. plat, zistite od deprimovanej ženy, že jej expriateľ robí problémy a môže jej ublížiť, bežte ho zmlátiť a získať tak nejaké body. No pozor, z smsiek ženy alebo priamo z jeho mobilu ste zistili, že je smrteľne chorý a bitka pelendrekom mu veru nepomôže. Ako sa rozhodnete? Váš mobil ale nie je z 30. storočia, aj on sa potrebuje nabiť. Na začiatku máte len dve paličky batérie, samozrejme sa to postupom času a peňazí na vašom účte bude exponenciálne meniť, teda narastať. Technológia vo vašom mobile ale nie je jediná.

Hrou vás bude sprevádzať mnoho príjemných aj nepríjemných gadgetov či systémov. Obávať by ste sa mali ctOS, systému, ktorý vás nájde aj tam, kde by ste to veru nečakali. Bezpečnostný (a samozrejme hlavne útočný) systém Chicaga vám bude strpčovať život počas celého priebehu hrania. Bude mať aj svoje vlastné budovy, ktoré bude treba zlikvidovať/hacknúť a tým pádom si zaistiť kontrolu nad malou časťou mesta. Buďto stealth cestou alebo Rambo štýlom. Že ste to už niekde zažili a bolo to práve pri hre od Ubi? Správne, inšpirácia pochádza priamo zo série Assassin's Creed. Najlepšie na tom je, že sa o vás polícia nedozvie len vďaka kamerám ctOS-u, skúste urobiť nejaký zločin, človek, ktorý si vás pritom všimne, vás okamžite nahlási a vám idú po krku policajné zložky mesta. 

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)


AI polície pri tom vôbec ne je dumb as hell, nikto to nedokáže porovnať s GTA, pretože rovnako ako v gamese od Rockstaru, niekedy je ujsť policajtom ľahšie ako vyťukať cheat, inokedy sa zas neviete zbaviť ani prvých dvoch-troch hviezdičiek. Čím agresívnejší ale budete, tým horšie pre vás. Pri úteku pred policajtmi musíte hlavne využívať vodičské zručnosti a možnosti mobilu. Či už to bude riadenie semafórov, ich skvelé načasovanie a spôsobenie nehody či vysunutie prepážok, mostu atď. Možností je nekonečno, sám designér hry Danny Belanger potvrdil obrovský svet a desiatky herných mechanizmov. Hra by vám dokonca mala zabrať viac než 35 hodín, a to vďaka 39 príbehovým misiám, viac než stovke minihrám, 40 pretekárskym misiám a samozrejme tiež vďaka nespočetnému množstvu sidemissions. Nakoľko je hra veľmi vážna a nenájdete v nej množstvo chvíľ na odreagovanie humorom či iným štýlom hrania, autori nezabudli ani na strach zo stereotypu. V hre nájdete digitálne tripy, ako napríklad zabíjanie zombíkov, či riadenie obrovského pavúka-robota. Engine je prebratý z Driver, takže jeho hráči nebudú mať problém riadiť auto, snáď budú spokojní aj ostatní hráči. Je totižto zjavné, že je veľmi arkádový, čo sa veľa ľuďom páčiť nemusí.

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)


Poďme ale v krátkosti na multiplayer. Hráči sa stretnú najmä v režimoch Intrusion, Decryption, Racing a Tailing. PvP súboje sa budú odohrávať v režime Decryption, v ktorom sa proti sebe postavia dva štvorčlenné tímy. Intrusion sa zase budete musieť priplížit k ďalšiemu hráčovi, nebadane ho hacknúť a zase sa vypariť. Talling bude niečo podobné a nakoniec Racing ponúkne klasické preteky v uliciach Chicaga. Hra ponúkne samozrejme aj Free Roam a taktiež minuhru pre mobily či iPady úplne zadarmo. Úlohou hráča bude pomocou aplikácie ovládať vrtuľník a dopomôcť polícii dolapiť Pierca. Lepšie vám to povie ale 9-minútový gameplay mulťáku.


Pevne verím, že vás článok navnadil, schválne som neprepisoval priame zážitky z hry, ako som to robil pri GTA V, Watch Dogs pravdepodobne nebude sústredené na typické WTF a WOW momenty. Môžeme sa ale tešiť na obrovskú hru, nový vietor na úrodnom poli hier, ako aj Ubisoftu samotného. Watch Dogs príde 27. mája pre PC, Xbox 360, PS3, Xbox One a PS4.

GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
GTA v kybernetickom svete next-genu menom Watch Dogs (Preview)
Späť
Zdieľať
Diskusia