Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2014, 14:52
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ponúkol nahláškovaný Anchorman 2 dospelú zábavu? (Tip na film)

FILMY A SERIÁLY KOMÉDIA
Uložiť Uložené

Anchorman 2 prišiel do kín už koncom minulého roka, no naše strieborné plátna minul, a tak s príchodom filmu do zátok internetu prišiel vhodný čas aj pre recenziu. Priniesli gagy dostatok humoru?

Ponúkol nahláškovaný Anchorman 2 dospelú zábavu? (Tip na film)

Pokiaľ ste videli prvého Anchormana, viete, akým spôsobom sa približne uberala dvojka. Ak nie, dovoľte, aby som vám film predstavil. Komédia, ktorá zakladá na typickom americkom humore, ktorý sa nám môže zdať buď úplne primitívny alebo úplne geniálny. Ako je to možné? Idete si rasovo podložené vtipy? Vitajte na palube. Máte radi primitívny humor, ktorému dopomáha vynikajúca a zároveň retardovaná mimika a pohyby postáv? Ste na správnom mieste. No ak čakáte príliš inteligentný humor založený na hlbokej myšlienke či 3-minútovom situačnom vtipe, film si nezamilujete.

Ústredná štvorica skvelých kamarátov, Ron Burgundy, Chump Kind, Brick Tamland a Brian Fantana sa po rokoch znova dá dokopy, aby prijali miesto reportérov a hlásateľov správ novej televíznej stanice. Tá vysiela 24 hodín denne a je jasné, že tak veľa vhodného a zaujímavého materiálu nájsť nemožno ani v USA, hoci je príbeh zasadený do 70. rokov. Na rad teda prichádza genialita (alebo retardácia) Rona Burgundyho a jeho revolučný spôsob hlásenia správ a aj ich obsahu. Správy sa zmenili a z nie príliš kvalitného spravodajcu sa z Burgundyho postupom času stáva najlepší hlásateľ na svete. Bohužiaľ sa bude musieť vysporiadať s ranami osudu, ktoré mu úplne zmenia život.

Ponúkol nahláškovaný Anchorman 2 dospelú zábavu? (Tip na film)
Ponúkol nahláškovaný Anchorman 2 dospelú zábavu? (Tip na film)

Po celý čas je príbeh len akousi konštrukciou, tenkým kmeňom stromu, ktorý má za úlohu držať pokope celé rozvetvenie, v tomto prípade neúprosné gagy, teda vtipy a celú humornú časť. Je pravda, že viackrát sa pristihnete v trápnej chvíli alebo je možné, že vtip ani nepochopíte, či kvôli prekladu a nie príliš veľkej znalosti angličtiny vám unikne pointa, no celkovo môžeme tvrdiť, že ide o skutočne skvelú komédiu. Autori chcú, aby ste sa zasmiali aspoň 500-krát, no je jasné, že drvivá väčšina vtipov skončí maximálne malým úsmevom. No sú tu aj také, ktoré vás rozosmejú či pripravia totálny záchvat (neviem čím to bolo, ale asi dva-trikrát som sa fakt rozrehotal a pauzol film). Vtipy, vulgárne podpichovania či doslova primitívne narážky (sú také hlúpe, až vám to príde vtipné) striedajú situačné vtipy, nepochopiteľne retardované či iracionálne situácie a udalosti a celé to vrcholí epickou cameo scénkou. V nej sa predstaví mnoho známych hereckých tvárí a prezradím vám, že najviac ma asi dostal Cohen a jeho Borat (narážku na neho tam nájdete, je na vás, ako si Cohenovu cameo postavu zaškatuľkujete). Viac vám ale nepoviem, scénka fakt stojí za to. 


Čo sa týka kamery či strihu, nemám filmu čo vytknúť. Nakoniec, nejedná sa o zložito spracovaný film, myslím, že najväčší problém bol zahrať tie scény tak, ako vyzerajú vo finále a tu musím pogratulovať hercom. Robiť si totižto zo seba srandu takmer celé dve hodiny je viac, než obstojné. Film je totižto nielen paródiou mnohých filmov, ale dokonca paroduje sám seba, čo si všimnete viac ako len párkrát. V konečnom dôsledku snímka stojí na výkonoch hercov. Steve Carell si ide jak pán, jeho priam retardovaná postava je navyše uveriteľná. Takmer by som si myslel, že Will Ferrell s režisérom Adamom McKayom videli tento Slotov krátky prejav a napísali podľa neho postavu: mentálne retardovaného, ale všetci mu všetko prepáčia.


Musím sa priznať, film som občas stopol a dal si od neho pauzu, ako sa mi to v poslednom čase stáva, avšak niečo ma nútilo dopozerať ho do konca. Občas som sa ocitol uprostred trápneho vtipu či pokusu oň. Je to hlavne vec vkusu, ja som si potreboval oddýchnuť od inteligentného humoru (aj keď v istej miere ho nájdete aj tu) a ako celok sa mi film páčil. Poriadna komédia ma musí aspoň raz-dva razy poriadne rozosmiať a Anchormanovi sa to podarilo. V posledných rokoch je tu ale toľko kvalitných, teda vtipných komédií, čo kvalitných seriálov na Markíze či Jojke, takže by som vám odporučil film skúsiť. Nemusí sa vám však vôbec páčiť. No garantujem vám, že niektoré gagy vás dostanú.

Domov
Zdieľať
Diskusia